Preskoči na glavni sadržaj

Održan sastanak europskih klirinških kuća u Fininoj organizaciji

Predstavnici Europskog udruženja automatiziranih klirinških kuća (EACHA) izvijestili o aktualnostima vezanim uz provođenje platnih transakcija.

Financijska agencija je bila domaćin radnog sastanka predstavnika Europskog udruženja automatiziranih klirinških kuća (EACHA), koji se održao u Zagrebu, 28. i 29. listopada.

Uz tridesetak predstavnika vodećih europskih kompanija koje provode kliring i namire platnih transakcija, sastanku pod nazivom EACHA Plenary meeting prisustvovali su i predstavnici Europske središnje banke te Europskog platnog vijeća, koji su izvijestili o aktualnostima na području provođenja instant platnih transakcija (plaćanja provedena unutar nekoliko sekundi), integraciji i standardizaciji plaćanja te postizanja interoperabilnosti na području cijele Europske unije.

Na početku radnog sastanka, savjetnica Uprave Gordana Soldo, kao predstavnica domaćina pozdravila je okupljene te im prezentirala osnovne informacije o Fini i poslovima koje ona obavlja.

Potom su predstavnici europskih klirinških kuća izvijestili o trenutnim aktivnostima i statusima vezanim uz provođenje platnih transakcija na njihovim prostorima, uz naglasak na uspostavi infrastrukture za provedbu instant plaćanja, kao i poticanju povećanja volumena navedenih platnih transakcija. Tako je direktorica Sektora usluga za financijsku industriju Marijana Gašpert informirala okupljene o uspostavi NKS Instant platnog sustava u Fini, koji će omogućiti izvršenje instant platnih transkacija na nacionalnoj razini te tako učiniti dostupnim izvršenje plaćanja unutar samo 10 sekundi.

2.JPG

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.