Preskoči na glavni sadržaj

Održana edukacija predstavnicima tijela državne uprave "Kako da vaše usluge za građane postanu e-usluge?"

Fina je u Ministarstvu uprave, 20. studenog 2019. godine, predstavnicima tijela državne uprave održala edukaciju pod nazivom „Digitalna Hrvatska: Kako da vaše usluge za građane postanu e-usluge?“

hr_horizontal_cef_logo (1).png

Edukaciju je, uz podršku Ministarstva uprave, organizirala Financijska agencija kao nositelj projekta ePIC – Electronic Public Identification Croatia, financiranog iz programa Instrument za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility).

Cilj edukacije bio je informirati predstavnike tijela državne uprave o mogućnostima razvoja e-usluga, financiranja tih aktivnosti iz EU sredstava te omogućavanje pristupa e-uslugama državljanima Europske unije (EU) i Europskog gospodarskog prostora (EEA) korištenjem njihovih nacionalnih vjerodajnica.

Prisutnima se ispred Ministarstva uprave, kao vlasnika platforme e-Građani, uvodno obratio savjetnik ministra Ivan Lakoš koji je naglasio važnost digitalizacije javne uprave te istaknuo kontinuirani rad Ministarstva uprave i Fine na povećanju učinkovitosti komunikacije između javnih tijela, poduzeća i građana te razvoju i unapređenju elektroničkih usluga namijenjenih hrvatskim, ali i EU/EEA državljanima. Također se osvrnuo na projekte Ministarstva uprave i partnerskih institucija čija svrha je upravo razvoj digitalnog društva kao što su ePoslovanje i ePristojbe.

Ria Bilić iz Fine prezentirala je osnovne informacije o ePIC projektu, njegovu svrhu i očekivane rezultate te potencijalnim pružateljima e-usluga dala smjernice o samom postupku razvoja e-usluga kao i preduvjetima koje je potrebno ispuniti kako bi EU/EEA državljani mogli pristupiti hrvatskim e-uslugama. Na kraju svog izlaganja predstavila je CEF program, instrument koji korisnicima omogućava financiranje razvoja e-usluga iz EU sredstava.

Glavni naglasak edukacije stavljen je na predstavnike partnerskih institucija na projektu koji su prisutnim sudionicima prezentirali iskustva svojih institucija prilikom razvoja i/ili prilagodbe e-usluga za EU/EEA državljane. Tako je Tanja Kral iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prezentirala usluge ePomorac, ePlovilo i eNautika, a Gordana Špehar Hafizović iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja uslugu eDozvole, a koje su razvijene u okviru provedbe projekta ePIC.

Sudionici edukacije tako su dobili uvid u cjelokupni postupak digitalizacije usluga, odnosno proces razvoja e-usluga kao i brojne koristi koje je digitalizacija procesa donijela institucijama koje su je provele.

Na edukaciji je prisustvovalo 60 polaznika koji su pokazali izuzetan interes za prezentiranu temu, odnosno za mogućnosti koje digitalizacija nudi u smislu pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije između građana i javne uprave. Predstavnici tijela državne uprave prepoznali su potencijal i koristi digitalizacije te su se raspitivali o mogućnostima da se i njihove usluge prilagode i ponude EU/EEA državljanima.

IMG_20191120_094230.jpg
IMG_20191120_103912.jpg

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.