Preskoči na glavni sadržaj

Poduzetnici Jadranske Hrvatske u turizmu ostvarili 2,3 puta veće prihode od poduzetnika Kontinentalne Hrvatske

U povodu svjetskog dana turizma (27. rujna), Financijska agencija usporedila je rezultate poslovanja poduzetnika u turizmu u 2019. godini na NUTS-2 razini, u Kontinentalnoj i Jadranskoj Hrvatskoj.

Od 12.729 poduzetnika u području djelatnosti I - Pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane, 5.978 imalo je sjedište u Kontinentalnoj (udio 47%), a 6.751 poduzetnik bio je u istom području djelatnosti sa sjedištem u Jadranskoj Hrvatskoj (udio 53%). Slijedom navedenoga i zato jer je u Jadranskoj Hrvatskoj više poduzetnika čija je pretežita djelatnost hoteli i sličan smještaj, više zaposlenih bilo je u Jadranskoj Hrvatskoj, 48.527, a u Kontinentalnoj Hrvatskoj 30.344. Poduzetnici Jadranske Hrvatske u području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, ostvarili su 2,3 puta veće prihode, dok je dobit razdoblja 3,3 puta veća. Zaposlenima kod poduzetnika u Jadranskoj Hrvatskoj obračunata je 39,6% veća prosječna mjesečna neto plaća u odnosu na zaposlene kod poduzetnika u Kontinentalnoj Hrvatskoj.

Obračunata prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u Jadranskoj Hrvatskoj u području djelatnosti turizma bila je 2,2% manja, a zaposlenih kod poduzetnika Kontinentalne Hrvatske (4.072 kn) bila je gotovo 30% manja od prosječne mjesečne neto obračunate plaće zaposlenih na razini svih poduzetnika Hrvatske (5.815 kn).

Među top 10 poduzetnika po kriteriju ukupnih prihoda u 2019. godini u području djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane, samo je jedan poduzetnik sa sjedištem u Kontinentalnoj Hrvatskoj, a to je Globalna hrana d.o.o. s ostvarenih 588,7 milijuna kuna ukupnih prihoda. Najuspješniji poduzetnik prema visini dobiti razdoblja u području djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane, u Kontinentalnoj Hrvatskoj, bio je ESPLANADE OLEANDER d.o.o. sa 113,1 milijun kuna, a u Jadranskoj Hrvatskoj najuspješnija je bila Valamar Riviera d.d. s dobiti razdoblja od 377 milijuna kuna.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli tekst: Usporedba rezultata poduzetnika u turizmu na razini KHR i JHR u 2019. godini

Tablica: Rezultati poduzetnika u turizmu na razini Kontinentalne i Jadranske Hrvatske u 2019. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.