Preskoči na glavni sadržaj

Poduzetnici Zagreba, Rijeke i Velike Gorice ostvarili najveću konsolidiranu dobit u 2016. godini

Među prvih 10 gradova po visini ostvarenog ukupnog prihoda poduzetnika u 2016. godini su: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Velika Gorica, Varaždin, Sveta Nedelja, Pula, Zadar i Dubrovnik.

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu na vrhu su ljestvice među top 10 gradova prema više kriterija: po broju poduzetnika, broju zaposlenih, ostvarenom ukupnom prihodu, dobiti razdoblja i konsolidiranoj dobiti, a poduzetnici Rijeke su prema istim kriterijima pri samom vrhu, drugi ili treći.

Poduzetnici čije je sjedište u Zagrebu ostvarili su najveći ukupan prihod u 2016. godini, u iznosu od 311,9 milijardi kuna, što je 49,3 % ukupnog prihoda svih poduzetnika RH. Prvi poduzetnik u Zagrebu i na razini RH po ukupnim prihodima u 2016. godini je INA d.d. s ostvarenih 15,1 milijardi kuna prihoda, a prema podacima iz GFI-a za 2017. godinu za statističke i druge potrebe, društvo je ostvarilo više od 18,3 milijarde kuna prihoda. Poduzetnici sa sjedištem u Splitu, iako daleko iza poduzetnika Zagreba, na drugom su mjesto prema ostvarenim ukupnim prihodima. U 2016. godini ostvarili su 21,7 milijardi kuna ukupnog prihoda, što je ujedno i 3,4 % ukupnog prihoda svih poduzetnika RH.

Analiza rezultata poslovanja poduzetnika sa sjedištem na području gradova, potvrđuje veliku koncentraciju poduzetnika u 10 gradova po kriteriju najvećeg ostvarenog ukupnog prihoda, koji imaju značajne udjele u broju poduzetnika i zaposlenih kao i ukupnim rezultatima poduzetnika RH prema drugim kriterijima: 54,7 % je njihov udio u broju poduzetnika, 57,2 % u broju zaposlenih, 66,5 % u ukupnim prihodima, 66,7 % u dobiti razdoblja te 66,0 % u gubitku razdoblja. Prema pokazatelju ostvarenog ukupnog prihoda po zaposlenom, među 10 navedenih gradova, najbolji su poduzetnici sa sjedištem u Velikoj Gorici i Svetoj Nedelji, a prema konsolidiranoj dobiti po zaposlenom također su najbolji poduzetnici sa sjedištem u Velikoj Gorici te u Zagrebu.

Cijeli tekst: Rezultati poduzetnika sa sjedištem u top 10 gradova po ukupnom prihodu u 2016. godini

Tablica: Rang lista i agregirani rezultati poduzetnika u 2016. godini u top 10 gradova


Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 45 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.