Preskoči na glavni sadržaj

Poslovanje poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača u 2019. godini

I u 2019. godini MLINAR d.d. prvi po broju zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti razdoblja i izvozu.

U djelatnosti proizvodnje kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača (NKD 10.71) u 2019. godini, prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe, poslovao je 917 poduzetnika kod kojih je bilo registrirano 15.884 zaposlenih, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 1,7%. Ukupan prihod poduzetnika čija je pretežita djelatnost proizvodnja kruha; proizvodnja svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, ostvaren u 2019. godini, iznosio je 4,8 milijardi kuna, što je povećanje za 5,8% u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. U istom razdoblju, poduzetnici su zabilježili povećanje ukupnih rashoda, i to za 5,7%.

U promatranom razdoblju poduzetnici u razredu ove djelatnosti iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 167,6 milijuna kuna, što je za 7,3% više u odnosu na 2018. godinu. Od ukupnog broja poduzetnika u djelatnosti, s dobitkom je poslovalo njih 68,5%.

Promatrano na razini županija, najviše poduzetnika iz djelatnosti proizvodnje kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača ima sjedište u županiji Grad Zagreb (193), a najmanje u Virovitičko-podravskoj (10) te Ličko-senjskoj (11) i Požeško-slavonskoj županiji (11).

Među 917 poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, najveći ukupan prihod ostvarilo je društvo MLINAR d.d. u iznosu od 693,2 milijuna kuna, što je 14,4% udjela u ukupnim prihodima tog razreda djelatnosti. Navedeno društvo zapošljavalo je najveći broj radnika, njih ukupno 1.538, kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 6.270 kuna.

Prosječna mjesečna obračunata neto plaća poduzetnicima u djelatnosti proizvodnje kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača iznosila je 4.343 kune, što je za 8,1% više u odnosu na prethodno razdoblje,ali i za 25,3% manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.815 kuna).

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli tekst: Rezultati poduzetnika u proizvodnji kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača u 2019. godini

Tablice: Rezultati poduzetnika u proizvodnji kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača u 2019. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.