Preskoči na glavni sadržaj

Potpisan sporazum o suradnji između Veleučilišta u Bjelovaru i Fine

Suradnja će omogućiti školovanje studenata za budući Finin razvojni centar u Bjelovaru.

Dekanica Veleučilišta u Bjelovaru Zrinka Puharić i predsjednik Uprave Financijske agencije Dražen Čović, u prostorima Veleučilišta, potpisali su danas sporazum o suradnji, čime su započete aktivnosti na uspostavi Fininog razvojnog centra u Bjelovaru, u kojemu će se moći zaposliti i studenti bjelovarskog Veleučilišta.

Osim sporazuma o suradnji, predsjednik Finine Uprave Dražen Čović najavio je i potpisivanje ugovora o stipendiranju za nekoliko studenata Veleučilišta u Bjelovaru.

Cilj potpisivanja ovog sporazuma je suradnja Fine i Veleučilišta u Bjelovaru u procesu dvosmjernog transfera znanja i tehnologija, nastavnom procesu te procesu integracije studenata na tržište rada, kroz angažman putem studentskog servisa, ugovora o stipendiranju, studentske prakse i sl. Suradnja Veleučilišta i Fine omogućit će školovanje kadra za budući Finin razvojni centar u Bjelovaru koji će, prije svega, biti namijenjen razvoju IT usluga, što podrazumijeva čitav ciklus razvoja softvera, počevši od poslova analize, dizajna i programiranja, do testiranja. Ovakav moderan koncept vezan je uz suradnju s lokalnom zajednicom te pripadajućim učilištem ili školom, a krajnji njegov cilj je razvoj modernih IT proizvoda te zapošljavanje lokalnog stanovništva, ponajprije, studenata. U ovom slučaju, riječ je o studentima bjelovarskog Veleučilišta koji će se u Fininom razvojnom centru moći zaposliti preko student servisa i putem spomenute Finine IT stipendije. Također, zapošljavanje će biti moguće i putem javnih natječaja koje je Fina već danas objavila.

Suradnja s bjelovarskim Veleučilištem započela je Ugovorom o donaciji kojim je Financijska agencija, krajem 2019. godine, darovala bjelovarskom Veleučilištu 100.000,00 kuna, za provedbu projekta opremanja laboratorija za IT.

„Fina je prije svega tehnološka tvrtka koja u svom sastavu ima vrlo snažan IT tim, s 280 zaposlenika. I spomenutom donacijom, i ovim sporazumom, želimo pokazati studentima koji se ovdje školuju da imaju gdje raditi, da ih buduće radno mjesto čeka i da u Fini mogu obaviti terensku nastavu, praksu, završni rad te sudjelovati u svim projektima koje Fina radi. Fina je jedan od četiri nositelja digitalizacije države i upravo na tim poslovima gradimo svoju budućnost i ovakav kadar nam je potreban“, zaključio je prilikom potpisivanja sporazuma predsjednik Uprave Fine Dražen Čović.

Zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma, kao i ugovora o stipendiranju, izrazila je i Zrinka Puharić, dekanica Veleučilišta u Bjelovaru, kao i gradonačelnik grada Bjelovara, Dario Hrebak.

„Veleučilište u Bjelovaru snažno je usmjereno razvoju lokalne sredine kroz izvođenje STEM studijskih programa. Posebno smo zainteresirani, a u tome imamo sjajnu podršku poslovne zajednice, za modernizaciju i aktualizaciju studijskih programa, u čemu nam pomaže poslovni sektor. Fina je respektabilan partner s ogromnim znanjem i iskustvom. Veselimo se gostujućim predavačima, zajedničkim projektima i očekujemo da će naši studenti prepoznati i sudjelovati u raznovrsnim oblicima suradnje s Finom“, naglasila je dekanica Veleučilišta u Bjelovaru Zrinka Puharić.

„Uvijek ističem da sam ponosan na naše Veleučilište koje sa svoja tri stručna studija - Sestrinstvo, Mehatronika i Računarstvo, ima oko 800 studenata i hrabro kroči naprijed, ostavljajući trag u akademskoj zajednici. Studenti iz cijele Hrvatske dolaze u Bjelovar studirati, a većina njih, čak oko 80% se zaposli u prva tri mjeseca nakon završetka studija. Ova buduća suradnja Fine i Veleučilišta u Bjelovaru je još jedan u nizu primjera koji pokazuju da će se u budućnosti ovaj postotak zapošljavanja nastaviti, a možda i povećati. Naime, bjelovarskim studentima omogućit će se, uz ostalo, i školovanje za budući Finin razvojni centar u Bjelovaru, koji će ponajprije biti namijenjen razvoju IT usluga. Suradnja je to s lokalnom zajednicom i Veleučilištem. Podsjećam da je nama u Gradu Bjelovaru želja i cilj da Bjelovar postane IT centar ove regije“, istaknuo je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Finini razvojni centri osnivaju se na lokacijama gdje postoje ili djeluju učilišta koja obrazuju IT stručnjake pa ovakvi centri već postoje u Splitu, Zaboku, Osijeku i Virovitici. Uz bjelovarski, ove godine Fina planira otvoriti razvojne centre u Čakovcu i Kutini.

IMG_20200127_122008.jpg

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.