Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljena izložba "Fina kroz povijest" u sklopu proslave Dana IT-a na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ove godine slavi 50. godina smjera Menadžerske informatike, a povodom obljetnice, Katedra za informatiku organizirala je 13. Dan IT-a i Interkatedarski skup Poslovne informatike. Tema ovogodišnje manifestacije je "Industrija 5.0".

Uslijed velikog interesa za izložbu "Fina kroz povijest" postavljenoj na Ekonomskom fakultetu početkom travnja, Financijska agencija ponovno je istu izložila u prostorijama knjižnice fakulteta te je otvorena od 6. lipnja. Izložba prikazuje evoluciju financijskih poslovnih procesa od tehnologije papira, preko informatizacije, do ulaska u e-svijet i digitalni svijet.

Untitled design (4).jpg

Dan IT-a i Interkatedarski dan obilježava se cijeli dan 9. lipnja uz bogati program predavanja, diskusija i dodjele nagrada najboljim studentskim projektima. U sklopu ove proslave Fina je, zajedno s drugim gostima, na svom štandu studentima pobliže prikazala koje se sve mogućnosti u Fini nude, što se točno radi te zašto je baš Financijska agencija odlično mjesto za razvoj karijere.

WhatsApp Image 2022-06-09 at 13.38.22 (1).jpeg

Fina je danas vodeća hrvatska tvrtka na području pružanja financijskih i elektroničkih te podatkovnih usluga, koja je razvila NIAS, ePass, e-Račun, e-Potpis, e-Arhiv te niz drugih. Vizija nam je biti pokretačka snaga i ključni nositelj digitalizacije društva, a korisnici naših usluga uključuju financijske institucije, državna i javna tijela, poslovne subjekte i građane.

Više o izložbi

Kroz postav strojeva koji su se koristili tijekom prošlog i ovog stoljeća, izložba "Fina kroz povijest" na zanimljiv i konkretan način prikazuje razvoj financijskog poslovanja u samo nekoliko desetljeća.

Još krajem 70-ih godina 20. stoljeća Fina, tadašnji SDK (Služba društvenog knjigovodstva), bila je vodeća u istraživanju novih digitalnih i elektroničkih tehnologija u poslovnim procesima.

Počela je s prvim elektroničkim novčanim transferima, čiji početak je daljinski prijenos krajem 70-ih, koji je preko TK (telekomunikacijski prijenos podataka) tehnologija kroz 80-e i početkom 90-ih prerastao u e-nalog plaćanja i pametne elektroničke obrasce danas.

Untitled design (6).jpg

Kroz postav strojeva, počevši od tzv. "vergleca" koji je služio kao kalkulator 60-ih godina, preko teleprintera za prijenos poruka, umnoživača dokumenata kao prehodnika današnjih fotokopirnih aparata do "Datica" za izradu poslovnih informacija možemo pratiti razvoj poslovanja te koliko se on u posljednjih 60-ak godina promijenio.

Untitled design (7).jpg

Sredinom 80-ih pojavio se prvi PC te su se počele istraživati mogućnosti za korištenje u poslovnim aplikacijama. Uz pomoć telefonskih naloga uvedenih 1987. osiguravao se prijenos platnih naloga telefonskim govorom, a tijekom 90-ih prelazi se na elektroničke transakcije dok informacije o računima i izvadci telefaksa stižu e-poštom ili preko SMS-a.

Tijekom 2000-ih uvodi se predaja izvještaja na disketi, a reformira se i platni promet te mirovinski sustav. Također, Fina započinje i s elektroničkim poslovanjem, odnosno razmjenom dokumenata/informacija između poslovnih partnera.

U posljednja dva desetljeća digitalni razvoj je sve brži, sveobuhvatniji i širi se na mnoga polja poslovnog svijeta. Uspostavljaju se registri, prikupljaju se podaci, a Fina postaje središnje mjesto pouzdanih informacija o poslovanju poslovnih subjekata i ukupnog kretanja u hrvatskom gospodarstvu. Razvoj internetskih tehnologija omogućio je pristup i predaju podataka preko web servisa RGFI, JRR, Registar koncesija, e-potpis, e-plaćanje, info.BIZ, e-REGOS, e-mirovinsko, e-PDV.

Izložba je otvorena za sve posjetitelje u radno vrijeme knjižnice Ekonomskog fakulteta.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.