Preskoči na glavni sadržaj

Prosječna plaća zaposlenih kod poduzetnika 5.372 kune, a u tri područja djelatnosti veća od 7.500 kuna

U 2017. godini, poduzetnici, obveznici poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija, imali su 882 884 zaposlena, kojima je obračunana prosječna mjesečna neto plaća od 5.372 kn, što je nominalno 4,3 % više u odnosu na 2016. godinu.

U bruto iznosu to je u prosjeku 8.501 kunu. Za usporedbu, minimalna bruto plaća u 2017. godini iznosila je 3.276 kuna. Prosječna mjesečna neto plaća obračunana zaposlenima kod poduzetnika u 2017. godini (5.372 kn), najveća je u zadnjih šesnaest godina, 75 % viša u odnosu na 2001. godinu.

Najveća plaća u 2017. godini obračunana je zaposlenima u području djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (D), i iznosila je 7.639 kn, što je 3,3 % više u odnosu na prethodnu godinu te 42,2 % više od prosječne mjesečne plaće kod svih poduzetnika RH. Po visini prosječne plaće slijede zaposleni u rudarstvu i vađenju (B), informacijama i komunikacijama (J), financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja K (bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija), poslovanju nekretninama (L) te zaposlenima u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (M).

Analiza prosječne mjesečne neto plaće kod 20 poduzetnika s 10 i više zaposlenih s liste 1000 najboljih prema ostvarenom prihodu u 2017. godini, pokazala je da je među njima 18 poduzetnika u privatnom vlasništvu. Od 20 navedenih poduzetnika, 16 je u stranom vlasništvu, a 4 u domaćem (Adris grupa d.d., Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., Tankerska Next Generation d.d., Končar-elektroindustrija d.d.). Među tim poduzetnicima, najveća prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima u društvu Microsoft Hrvatska d.o.o.

Cijeli tekst: Prosječna plaća zaposlenih kod poduzetnika 5.372 kune, a u tri područja djelatnosti veća od 7.500 kuna

Tablica: Prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih po djelatnostima u 2017. godini

Vezani članak: U području djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, najveća prosječna neto plaća u 2016. godini

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 30 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

GFI poduzetnika za 2017. godinu dostupni su u svim Fininim poslovnicama, korištenjem WEB servisa RGFI ili se mogu naručiti slanjem poruke na adresu e-pošte rgfi@fina.hr

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.