Preskoči na glavni sadržaj

Savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo u središnjem Dnevniku HTV-a: Struktura eura je drugačija od strukture kune

Na prvi radni dan od uvođenja eura kao službene valute, u HTV-ovom središnjem Dnevniku gostovala je savjetnica Uprave Fine koja je sa Zrinkom Grancarić razgovarala o platnom prometu, bankomatima te zamjeni kuna u euro

Gordana Soldo u intervjuu je istaknula da nema žurbe sa zamjenom gotovog novca te da eura u gotovini ima dovoljno.

Svih 4000 bankomata doista će biti u funkciji najkasnije do 15. siječnja, kako je najavljeno, dodala je.

- Po planu je 2700 bankomata od 1. siječnja trebalo biti u funkciji i isplaćivati eure. Evo, današnja brojka je 2722 bankomata koji isplaćuju eure, rekla je Soldo.

Na pitanje kakvo je stanje u poslovnicama Fine i ima li gužve, savjetnica Uprave objasnila je da ima te da je promet bio povećan tijekom cijelog prosinca, kada su se prodavali početnih paketi eurokovanica.

Upitana koliko očekuje da će trajati proces zamjene gotovoga novca, odgovorila je kako očekuju da će se to većinom dogoditi u razdoblju dvojnog optjecaja, prvih 14 dana. U Fini, poslovnim bankama i Hrvatskoj pošti zamjena će se moći obaviti do kraja 2023. godine, a nakon toga u HNB-u još dvije godine za kovanice i bez ograničenja za novčanice, navela je Soldo.

Osvrćući se na pritužbe nekih trgovaca i ugostitelja da nemaju dovoljno eura u predopskrbi, Soldo je rekla da je HNB opskrbio banke s dovoljno novca te da su tijekom cijelog prosinca trgovački lanci i svi ostali poslovni subjekti imali priliku opskrbiti se gotovim novcem.

- Danas je prvi radni dan, rekla bih, pravi, pa svi trebamo imati malo strpljenja i svi ćemo se vrlo brzo naviknuti, ali gotovine ima dovoljno - poručila je Soldo.

Struktura eura je drugačija nego što je bila struktura kune, istaknula je Gordana Soldo i dodala da će s eurima u optjecaju biti četiri više puta kovanica nego što je to bilo s kunom.

Cijeli intervju možete pogledati na LINKU.

Važne promjene i obavijesti o euru možete pratiti u našoj rubrici Euro vijesti.

Foto: Screenshot/HTV

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.