Preskoči na glavni sadržaj

U Hrvatskoj instant plaćanje uvedeno još 2020. godine: Plaćanje se izvršava za 10 sekundi 24 sata dnevno i 365 dana u godini

Plaćanje u realnom vremenu, neovisno jeste li poslovni ili privatni korisnik, u Hrvatskoj je omogućeno još 29. listopada 2020. godine uspostavom platnog sustava NKSInst s kojim upravlja Fina

Hrvatska narodna banka je tada, u skladu s odredbama Zakona o platnom promentu, izdala odobrenje za rad NKSInst-u, koji je uspostavila Fina koristeći vlastiti know-how, te omogućila izvršavanje platnih transakcija u najviše 10 sekundi. S NKSInst-om omogućeno je izvršenje plaćanja 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i 365 dana u godini, a maksimalan iznos pojedine instant platne transakcije je 100.000 kuna.

Sudionici NKSInst platnog sustava mogu biti samo banke, po načelu dobrovoljnosti, a za sada su to u Hrvatskoj: Addiko Bank d.d., BKS BANK AG, Glavna podružnica Hrvatska, Hrvatska poštanska banka d.d., Istarska kreditna banka Umag d.d., Partner banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d. i Zagrebačka banka d.d.

Uslugu instant plaćanja mogu koristiti klijenti banaka koje su sudionici NKSInst-a najčešće jednostavnim odabirom, a to je da u već postojećim formama naloga, umjesto „redovno“ izaberu „instant plaćanje“.

Europska komisija novim je zakonskim prijedlogom predložila da se svim građanima i poduzećima s bankovnim računima u Europskoj uniji omoguće instant transakcije u eurima, odnosno, plaćanja u roku od 10 sekundi i to po istoj ili manjoj cijeni nego za klasične transakcije.

S ovakvim načinom plaćanja građani će moći izbjeći kazne za kašnjenje plaćanja te dobiti novac odmah, u slučaju potrebe. Bržim primanjem uplata, mala i srednja poduzeća mogla bi bolje upravljati novčanim tokom te bi im godišnje, prema procjeni Europske komisije, moglo ostati 1,34 do 1,84 milijarde eura. Također, s ovim platnim sustavom, i trgovcima se omogućava trenutni povrat novca kupcima.

Osnovne značajke instant plaćanja izvršenih preko NKSInst platnog sustava su:

  • izvršenje plaćanja u gotovo realnom vremenu, najviše do 10 sekundi
  • uslugu mogu koristiti klijenti banaka koje su sudionice NKSInst-a putem mobilnog ili internet bankarstva
  • plaćanja se provode 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i 365 dana u godini (24/7/365)
  • plaćanje se obično vrši, ovisno o banci, kroz postojeće forme naloga, označavanjem opcije "Instant plaćanje". Platitelj pri tom odmah može vidjeti i je li njegovo plaćanje uspješno izvršeno
  • obračunski dan jednak je kalendarskom danu
  • maksimalni iznos plaćanja po pojedinoj platnoj transakciji je 100.000 kuna.
  • s datumom uvođenja eura kao službene valute u RH, navedeni platni sustav bit će usklađen sa svim standardima za eurska plaćanja.
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.