Preskoči na glavni sadržaj

U Varaždinu održane prezentacije "Zašto (i kako) postati e-Građanin?"

U Varaždinu su u listopadu 2019. godine učenicima srednjih škola grada Varaždina održane prezentacije o funkcionalnosti sustava e-Građani.

Fina je na poziv Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Varaždin sudjelovala u edukacijskom programu Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), koji je organiziran povodom obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja.

Finini predstavnici održali su predavanje na temu „Zašto (i kako) postati e-Građanin?“, na kojem su učenicima srednjih škola grada Varaždina prezentirali funkcionalnosti sustava e-Građani te objasnili koja je uloga Fine u sustavu e-Građani.

Cilj predavanja bio je učenicima približiti svakodnevno korištenje digitalnih platformi i sustava e-Građani.

Sustav e-Građani uspostavljen je s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javnog sektora te povećanja transparentnosti pružanja javnih usluga. Stoga je vrlo važno da se učenici srednjih škola, osobito učenici završnih razreda, upoznaju s mogućnostima sustava.

Za korištenje elektroničkih usluga u sustavu e-Građani potrebno je posjedovati jednu od vjerodajnica (sredstvo prijave u sustav). Ako korisnik posjeduje elektroničku osobnu iskaznicu (eOI), korisnik je internet bankarstva pojedinih banaka, elektroničkih servisa, student, djelatnik visokog učilišta ili djelatnik u zdravstvu, već sada ima mogućnost prijave u sustav. Popis vjerodajnica uključenih u Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav – NIAS koje omogućavaju prijavu nalazi na Listi prihvaćenih vjerodajnica koja je dostupna na Središnjem državnom portalu.

Zbog iskazanog velikog interesa vezano uz prezentiranu temu, kako od učenika tako i od profesora, na Tjednu cjeloživotnog učenja pokrenuta je inicijativa od strane ravnatelja dviju srednjih škola za održavanjem predavanja u njihovim školama s ciljem edukacije učenika završnih razreda srednjih škola o mogućnostima sustava e-Građani s naglaskom korištenja navedenog sustava kod zapošljavanja i upisa na visoka učilišta. Tako je 14. listopada 2019. održano predavanje učenicima završnih razreda Strojarske i prometne škole Varaždin, 22. listopada 2019. učenicima Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, a za mjesec studeni dogovoreno je održavanje predavanja učenicima Druge gimnazije Varaždin. Ako i dalje bude interesa za ovom edukacijom, predavanja će se nastaviti i u ostalim srednjim školama grada Varaždina.

20191022_123328.jpg

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.