Preskoči na glavni sadržaj

Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika u 2016. godini po županijama

Prema rezultatima poduzetnika u 2016. godini, promatrano na razini županija, zaključak je da gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija.

Izneseni prikaz ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta na području određene županije. Vrijedi istaknuti da su od 24,0 milijarde kuna neto dobiti, 70 % ostvarili poduzetnici u trima županijama: Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji, u kojima sjedište ima 55 317 poduzetnika (48 %). Poduzetnici čije je sjedište u županiji Grad Zagreb prvorangirani su po svim prezentiranim kriterijima. Na drugom su mjestu po neto dobiti ove godine poduzetnici Zagrebačke županije, dok su poduzetnici Istarske županije na trećem mjestu jer je njihova neto dobit u 2016., u odnosu na 2015. godinu, manja za 52,7 %. Osnovni je razlog manja ostvarena dobit društva ADRIS GRUPA d.d. sa sjedištem u Rovinju. Poduzetnici Varaždinske županije prema istom su kriteriju na 7.-om su mjestu u odnosu na 14.-to mjesto u 2015. godini. U 2016. godini jedino su poduzetnici sa sjedištem u Šibenskoj županiji poslovali s gubitkom (neto).

Cijeli tekst: Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika u 2016. godini, po županijama

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.