Preskoči na glavni sadržaj

Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika u 2018. godini po županijama

Prvi po svim prezentiranim kriterijima (broj poduzetnika i zaposlenih, ukupan prihod, dobit i gubitak razdoblja te neto dobit) poduzetnici su čije je sjedište u županiji Grad Zagreb. Na drugom su mjestu po neto dobiti poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije, na trećem Zagrebačke, a na četvrtom Istarske županije.

Jedna od osnovnih karakteristika gospodarstva Hrvatske velika je razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija, i još veća razlika u razvijenosti pojedinih gradova i općina, a rang lista županija prema dobiti/gubitku razdoblja poduzetnika u 2018. godini prikazana je u dokumentu u prilogu i potkrepljuje tu tvrdnju. Izneseni prikaz ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta na području određene županije. Prvi po svim prezentiranim kriterijima (broj poduzetnika i zaposlenih, ukupan prihod, dobit i gubitak razdoblja te neto dobit) poduzetnici su čije je sjedište u županiji Grad Zagreb. Na drugom su mjestu po neto dobiti poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije, na trećem Zagrebačke, a na četvrtom Istarske županije. Poduzetnici Istarske županije u 2018. godini iskazali su neto dobit u iznosu od 1,5 milijardi kuna što ih je svrstalo na četvrto mjesto, u odnosu na 2017. godinu kada su ostvarili neto gubitak, što ih je među 21 županijom svrstalo na posljednje mjesto. Ostvarenoj neto dobiti u Istarskoj županiji u 2018. godini pridonijelo je poslovanje 60% poduzetnika koji su 2018. godinu završili pozitivnim rezultatom, među kojima se izdvajaju tri velika poduzetnika: PLAVA LAGUNA d.d., MAISTRA d.d. i VALAMAR RIVIERA d.d. s ukupno ostvarenih 830,5 milijuna kuna dobiti.

Poduzetnici Šibensko-kninske županije iskazali su neto gubitak u 2018., u odnosu na prethodnu godinu kada su ostvarili neto dobit. Konsolidirani (neto) gubitak u 2018. godini ostvarili su i poduzetnici sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj županiji, na što je najveći utjecaj imao rezultat PETROKEMIJE d.d. iz Kutine. Za razliku od 2017. godine kada su ostvarili negativan financijski rezultat, poduzetnici Osječko-baranjske županije iskazali su neto dobit u 2018. u iznosu od 1,1 milijardu kuna, što ih je svrstalo na 6.-to mjesto u odnosu na 20.-to mjesto u 2017. godini. Prva po dobiti je NEXE GRUPA d.d. iz Našica.

Cijeli tekst: Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika u 2018. godini, po županijama

Prilog: Rang lista županija po dobiti ili gubitku poduzetnika u 2018. godini

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 30 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.