Preskoči na glavni sadržaj

Više od trećine poduzetnika ima sjedište u Gradu Zagrebu

INA prva po ukupnim prihodima i iskazanoj dobiti u 2017. godini u Zagrebu.

Godišnje financijske izvještaje za 2017. godinu, u Registar godišnjih financijskih izvještaja, predalo je 40 120 poduzetnika s područja županije Grad Zagreb, što je više od trećine poduzetnika na razini RH (120 081). Kod navedene skupine poduzetnika bilo je 331 978 zaposlenih, koji su ostvarili ukupne prihode u iznosu od 329,1 milijardu kuna, ukupne rashode od 313,0 milijardi kuna, dobit razdoblja u iznosu od 21,4 milijarde kuna, gubitak razdoblja od 8,9 milijardi kuna te neto dobit od 12,5 milijardi kuna. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika iznosila je 6.231 kunu, što je 3,6 % više od prosječne plaće u 2016. godini te 16 % više od prosječna plaće na razini RH (5.372 kune).

Prvi poduzetnik u Zagrebu na rang listi po ukupnim prihodima u 2017. godini bila je INA d.d. (18,3 milijardi kuna prihoda), kao i po iskazanoj dobiti razdoblja (1,4 milijarde kuna). Slijede HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d., Hrvatski Telekom d.d., PETROL d.o.o. i PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Dominantna je uloga poduzetnika županije Grad Zagreb koji su u odnosu na poduzetnike drugih županija prvorangirani po više kriterija: broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnom prihodu, neto dobiti i ekonomičnosti poslovanja, a prema produktivnosti rada – ukupnom prihodu po zaposlenom, na 2.-om su mjestu, a prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja na 7.-om mjestu. Izneseni prikaz polarizacije hrvatskih poduzetnika i broja zaposlenih ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta. Sjedište velikih tvrtki u državnom vlasništvu (HŽ, HT, Hrvatske pošte, HEP, Hrvatske šume i Hrvatske vode), velikih trgovačkih lanaca i brojnih drugih su u Zagrebu te se njihovi financijski rezultati i broj zaposlenih evidentiraju na razini Zagreba, a ne i na razini drugih županijaa u kojima se također obavlja manji ili veći dio poslovnih aktivnosti navedene skupine poduzetnika.

Cijeli tekst: Rezultati poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu u 2017. godini

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 30 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.