Preskoči na glavni sadržaj

Zašto i kako otvoriti zaštićeni račun?

Kada se nađemo u situaciji da nam je tekući račun blokiran zbog ovrhe, potrebno je otvoriti zaštićeni račun. Na zaštićeni račun poslodavac i drugi uplatitelji uplaćuju novčana sredstva koja su izuzeta od ovrhe.

S novcem na zaštićenom računu možemo raspolagati bez ikakvog ograničenja, a banke ne naplaćuju naknadu za otvaranje, vođenje ili zatvaranje zaštićenog računa.

Od ovrhe je izuzet iznos od tri četvrtine neto plaće ovršenika, ali ne više od dvije trećine prosječne neto plaće u RH, a ako je plaća manja od prosječne, od ovrhe se izuzima iznos od tri četvrtine iznosa plaće ovršenika. Primjerice, ukoliko vam neto plaća iznosi 4.000,00 kn, na zaštićeni račun bit će vam uplaćeno 3.000,00 kn, dok će 1.000,00 kn otići na podmirenje ovrhe. Ako je plaća radnika jednaka ili veća od 6.434,00 kn, od ovrhe je izuzet iznos od 4.289,33 kn.

Zakonodavac je utvrdio primanja i naknade koji su izuzeti od ovrhe i one na kojima je ovrha ograničena. Popis primanja i naknada izuzetih od ovrhe možete vidjeti na https://www.fina.hr/primanja-i-naknade-koji-su-izuzeti-iz-ovrhe

Zaštićeni račun možete otvoriti besplatno online putem Online servisa za predaju dokumentacije ili osobno u poslovnici Fine.

Za provjeru imate li ovrhu, odnosno je li za Vas podnesen prijedlog za ovrhu kod javnog bilježnika, upućujemo Vas da se obratite Hrvatskoj javnobilježničkoj komori na tel: 01/6065-510.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.