Preskoči na glavni sadržaj

Arhiva obavijesti za korisnike Centraliziranog obračuna plaća 2016. – 2018.

Godišnji obračun poreza iz plaće za 2018. godinu

20. studenoga 2018.

Prema Zakonu o porezu na dohodak (NN 115/2016, čl.47) propisuje se obveza poslodavca, za radnike i druge fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od nesamostalnog rada, izvršiti godišnji obračun poreza na dohodak.

Godišnji obračun poreza i prireza porezu na dohodak (GOPP) potrebno je sastaviti u mjesecu prosincu tekuće godine, najkasnije do 31.12. Detaljnije upute za rad u sustavu COP možete pronaći u Dokumentima.

Jedinstveni pregled osnovnih modela "poziva na broj" - nova verzija

20. kolovoza 2018.

Obavještavamo vas da je od 4. kolovoza 2018. godine u primjeni nova verzija Jedinstvenog pregleda osnovnih modela „poziva na broj“, s opisom modela, sadržajem i objašnjenjem za njihovu primjenu te načinom izračuna kontrolnog broja.

Jedinstveni pregled dopunjen je novim modelom poziva – Model HR19 – koji se koristi samo za uplate naknada u korist računa Fine, sukladno Pravilniku o vrstama i visini naknada za obavljanje poslova propisanih Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

SEPA (Single Euro Payments Area) - jedinstveno područje plaćanja u eurima

2. lipnja 2016.

SEPA je područje  na kojemu potrošači, poslovni subjekti i tijela javne vlasti mogu uplaćivati i primati plaćanja u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima, pravima i obvezama, neovisno o njihovoj lokaciji.

Cilj primjene SEPA pravila i tehničkih standarda na kreditne transfere u kunama je olakšavanje i priprema cjelokupnog platnog sustava za buduće uvođenje eura kao službene valute RH.

Od 6. lipnja 2016. godine ukida se Zbrojni nalog u elektroničkom obliku (txt datoteka) i za provođenje naloga u datoteci uvodi se u primjenu poruka pain.001 (xml poruka) te će se isti zaprimati isključivo u propisanom SEPA formatu (poruka pain.001). Obrasci HUB 3 i nakon 6. lipnja 2016. ostaju u primjeni kao i danas.

Migracijom na SEPA kreditni transfer, bit će omogućeno aplikativno preuzimanje novog formata zbrojnog naloga iz servisa COP sukladno zahtjevima SEPA-e, odnosno poruke pain.001.

Testiranje naloga prema SEPA pravilima odrađeno je od strane Fine te korisnici servisa COP ne trebaju raditi dodatna testiranja.

Više detalja o SEPA kreditnom transferu možete pronaći ovdje.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.