Preskoči na glavni sadržaj

Predaja naloga za plaćanje

Nalog za plaćanje popunjava se sukladno Odluci o nalozima za plaćanje Hrvatske narodne banke te prema Uputi o obliku, sadržaju i upotrebi standardiziranih naloga za plaćanje (HUB 3 i HUB 3A) u platnom prometu. 

Predaja naloga

  • Na papiru (nalozi za plaćanje HUB 3 i HUB 3A) 
  • U obliku datoteke (poruka pain.001.001.09) na elektroničkom mediju (CD/DVD/USB stick)

Poruka pain.001 služi za iniciranje naloga za plaćanje u obliku datoteke, a koristi se kao standard zadavanja naloga u zemljama SEPA područja za plaćanja (kreditne transfere), odnosno u Fini za naloge s valutom plaćanja EUR, HR IBAN računom primatelja i oznakom hitnosti NORM. Mora biti kreirana prema pravilima opisanim u Uputi za implementaciju - Standard ISO 20022 XML za iniciranje poruka kreditnog transfera (pain.001.001.09) koja je dostupna na stranici www.sepa.hr.

Za iniciranje naloga za plaćanje u obliku datoteke putem servisa Fina e-Plaćanje ili u Finoj poslovnici, molimo da obratite pozornost na dokument Specifičnosti kod podnošenja/iniciranja poruke pain.001 u Fini.

Na nalogu za plaćanje popunjava se podatak o modelu i pozivu na broj koji mora biti usklađen s Pregledom osnovnih modela poziva na broj, a dostupan je na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Zaprimanje naloga 

  • Međubankovni nalozi za prijenos za izvršenje isti radni dan zaprimaju se do 14:15 sati
  • Unutarbankovni nalozi (bez obzira na datum izvršenja) i međubankovni nalozi za izvršenje u najavi zaprimaju se u vremenu određenom za rad s klijentima
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.