Preskoči na glavni sadržaj

Izdavanje certifikata za fiskalizaciju

00 Preduvjet

Ako vaša tvrtka dosad nije imala nijednu vrstu Fininog digitalnog certifikata, za početak pripremite ovu dokumentaciju:

Izvadak iz nadležnog registra poslovnog subjekta (ne stariji od 6 mjeseci)

Obavijest Državnog zavoda za statistiku o razvrstavanju prema NKD-u i matičnom broju (samo za pravne subjekte)

Preslika osobne iskaznice ili putovnice osobe ovlaštene za zastupanje poslovnog subjekta

01

Preuzmite i popunite odgovarajuće obrasce ovisno o načinu dostave dokumentacije

Za digitalnu predaju putem Online servisa za predaju dokumentacije (OSPD)

Dokaz o uplati naknade za izdavanje certifikata za fiskalizaciju. Iznos naknade i podatke za plaćanje možete pronaći ovdje.

Preslika osobne iskaznice (prednja i stražnja strana) ili putovnice osobe koja će biti skrbnik certifikata

Za osobnu predaju u našoj poslovnici

Dokaz o uplati naknade za izdavanje certifikata za fiskalizaciju. Iznos naknade i podatke za plaćanje možete pronaći ovdje.

Preslika osobne iskaznice (prednja i stražnja strana) ili putovnice osobe koja će biti skrbnik certifikata

02 Opcionalno

Punomoć za potpisivanje ugovora i zahtjeva za izdavanje certifikata

Ako ovlaštena osoba za zastupanje nije u mogućnosti osobno potpisati dokumentaciju, možete opunomoćiti i neku drugu osobu za potpisivanje dokumentacije. U tom slučaju, uz gore navedenu dokumentaciju, potrebno je popuniti i predati i sljedeći dokument: 

Preslika osobne iskaznice (prednja i stražnja strana) ili putovnice opunomoćenika

03

Predajte popunjenu dokumentaciju

Za digitalnu predaju dokumenata, učitajte ispunjenu i elektronički potpisanu dokumentaciju na Online servis za predaju dokumentacije (OSPD)

Za predaju dokumentacije u Fini, pronađite najbližu poslovnicu 

04

Preuzmite certifikat za fiskalizaciju

Nakon obrade dokumentacije koja je predana u Finu, skrbnik certifikata primit će aktivacijske podatke na jedan od sljedećih načina:

Ako ste dokumentaciju predali putem Online servisa za predaju dokumentacije (OSPD-a) ili u Fininoj poslovnici i skrbnik certifikata fizički je identificiran prilikom predaje dokumentacije

Skrbnik certifikata primat će aktivacijske podatke odvojeno putem e-maila i SMS-a. Koristeći kombinaciju dobivenih podataka izvršit će online preuzimanje certifikata putem portala za preuzimanje certifikata.

Ako ste dokumentaciju predali u Fininoj poslovnici i skrbnik certifikata nije fizički identificiran prilikom predaje dokumentacije

Skrbnik certifikata mora osobno preuzeti aktivacijske podatke u registracijskom uredu Fine. Kombinacijom dobivenih podataka izvršit će online preuzimanje certifikata putem portala za preuzimanje certifikata.

Pri preuzimanju certifikata za fiskalizaciju, pridržavajte se Upute za preuzimanje certifikata za fiskalizaciju. Važno je zapamtiti kreiranu lozinku za p12 datoteku, jer je poznata samo vama.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.