Preskoči na glavni sadržaj

Što je Siguran kriptouređaj (USB stick) s dva osobna certifikata

Siguran kriptouređaj (USB stick ili pametna kartica), podržan je kvalificiranim certifikatom te omogućuje izradu naprednog elektroničkog potpisa i pristup brojnim e-servisima.

Ovi uređaji najčešće sadrže dva tipa certifikata:

  • kvalificirani certifikat za napredni elektronički potpis (AdESQC), služi za izradu elektroničkog potpisa
  • certifikat za autentikaciju služi za jaku autentikaciju i enkripciju ključa    

Ovi certifikati omogućuju pristup Fininim i ostalim javnim e-servisima servisima i uslugama na portalu e-Građani. Vrsta potpisa koju je potrebno koristiti je propisana od strane institucije koja je vlasnik servisa ili je definirana nekim od propisa.

Zatražite certifikat >

Zašto korisnicima „sigurnog kriptouređaja“ preporučamo prelazak na Fina QSCD kriptouređaj

Zbog nove EU uredbe eIDAS, koja teži većoj sigurnosti i interoperabilnosti, preporučuje se izdavanje certifikata na QSCD uređaju - Fina kriptouređaj (USB stick), stoga novim korisnicima izdajemo isključivo certifikati na QSCD uređajima. 

Iako korisnici certifikata na „sigurnom kriptouređaju“ mogu i dalje tražiti izdavanje/obnavljanje certifikata na sigurnom kriptouređaju te tako pristupati brojnim e-servisima, preporuka je izdavanje certifikata na QSCD uređaju. 

Novim korisnicima preporučamo podnošenje Zahtjeva za izdavanje kvalificiranog certifikata isključivo na QSCD uređaju odnosno Fina kriptouređaju (USB stick). Ovaj uređaj, za razliku od „sigurnog kriptouređaja“ pruža veću sigurnost elektroničkog potpisa, prekogranično priznavanje te izjednačenost s vlastoručnim potpisom u EU.


Cjenik

Provjerite cijene digitalnih certifikata >


Dokumentacija za izdavanje certifikata

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.