Online servis za
predaju dokumentacije

Dokumentaciju za određene usluge moguće je dostavljati putem interneta.

ePass i mToken vjerodajnice za e-Građane

ePass i mToken su vjerodajnice koje se koriste u sustavu e-Građani. ePass je vjerodajnica niske razine sigurnosti, a temelji se na korisničkom imenu i lozinki, dok je mToken vjerodajnica značajne razine sigurnosti, u obliku aplikacije za mobilni uređaj za generiranje jednokratnih lozinki. 

Online servis omogućuje dostavu potrebne dokumentacije, bez fizičke identifikacije,  za sljedeće postupke: 

  • izdavanje, reizdavanje, reaktivacija i deaktivacija vjerodajnice ePass te 
  • reizdavanje, reaktivacija i deaktivacija  vjerodajnice mToken (putem online servisa nije moguće izdavanje vjerodajnice mToken).

Potrebno je dostaviti sljedeće dokumente:

Pristupnica treba biti popunjena i potpisana u točkama 3. i 4. Može biti potpisana elektroničkim potpisom ili vlastoručno potpisana i skenirana. Preduvjet za reizdavanje/reaktivaciju/deaktivaciju vjerodajnica je potvrda e-maila kojeg je  korisnik definirao prilikom izdavanja vjerodajnice.

Nakon predaje zahtjeva, putem online servisa, koristeći jedinstveni broj zahtjeva i tajni kod koji ste kreirali, možete:

  • pratiti status predanog zahtjeva, 
  • preuzeti aktivacijski kod za ePass. 

Važne napomene za izdavanje ePass vjerodajnice

Prije nego što zatražite izdavanje vjerodajnice ePass, provjerite imate li možda već neku od vjerodajnica koje sustav prihvaća i pomoću koje možete odmah postati e-Građanin. To mogu biti Finine vjerodajnice ili vjerodajnice banaka, primjerice mToken, čitač kartice, token, mobilni token #withKEY, zatim poslovni i osobni certifikati, elektronička osobna iskaznica (eOI) i druge. 

Ako imate neku od vjerodajnica s ovog popisa, za pristup sustavu e-Građani ne trebate tražiti izdavanje vjerodajnice ePass niti drugih vjerodajnica. Pomoću postojeće vjerodajnice možete se automatski registrirati u sustav e-Građani, njenom prvom upotrebom pri pristupu nekoj od usluga.

>> Provjeri popis vjerodajnica koje sustav e-Građani prihvaća 


Korisnici kojima je ePass izdan putem online servisa, bit će obvezni naknadno dostaviti dokumentaciju u izvornom obliku, o čemu će ih Fina obavijestiti.


Zahtjevi za izdavanje vjerodajnice ePass putem online servisa omogućeni su privremeno, dok su na snazi posebne mjere nacionalnog Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.  Istekom vremena ograničenja kretanja (sukladno odlukama Stožera civilne zaštite), korisnik je obvezan osobno doći u Fininu poslovnicu i dostaviti originalne dokumente.  U protivnom će sustav deaktivirati vjerodajnicu ePass izdanu putem online servisa. 


>> Više informacija o ePass i mToken vjerodajnicama

Online servis za predaju dokumentacije

Korisničke upute

>>  Preuzmi Korisničku uputu

 

VIDEO UPUTE:  Korištenje online servisa