Preskoči na glavni sadržaj

Što je potrebno znati o promjeni podataka u certifikatu

Promjena podataka u certifikatu podrazumijeva opoziv postojećih te izdavanje novih certifikata s izmijenjenim podatcima.

Ako bilo koji podatak u certifikatu postane netočan, kao što su promjena pravnog statusa, ime, prezime, adresa tvrtke ili adresa prebivališta osobe, ili drugi relevantni podatci, trebate u roku od 7 dana obavijestiti pružatelja usluga povjerenja o promjenama. To je iznimno važno, jer netočni podatci u certifikatu mogu utjecati na valjanost i točnost elektroničkog potpisa.

Promjena OIB-a poslovnog subjekta

Ako vaš poslovni subjekt promijeni OIB, nije moguće tražiti promjenu podataka u certifikatu. U slučaju promjene OIB-a potrebno je opozvati postojeće certifikate te zatražiti izdavanje certifikata za novi poslovni subjekt.  

Promjenu podataka u certifikatu koji se izdaje na pet godina i naplaćuje se jednokratno, moguće je napraviti unutar prvih godinu dana. Nakon isteka godine dana, korisnik treba zatražiti izdavanje novog certifikata. 

Za certifikate za zaštitu mrežnih stranica (SSL) QWAC koji se izdaju na godinu dana, nije moguće tražiti promjenu podataka u certifikatu. 

Kako napraviti promjenu podataka

Promjenu podataka možete napraviti predajom sljedeće dokumentacije u Finin registracijski ured:

  • Zahtjev za opoziv certifikata
  • Odgovarajući zahtjev za izdavanje certifikata, ovisno o tipu certifikata za koji se obavlja obnova, možete preuzeti ovdje >
  • Preslika osobne iskaznice (prednja i stražnja strana) ili putovnice podnositelja zahtjeva 
  • Ako se radi o statusnoj promjeni, potreban je Izvadak iz registra izdan od tijela koje ga je osnovalo, ne stariji od 6 mjeseci (za poslovne subjekte)
  • Identifikacijski dokument u koji je unesen podatak o promjeni (za fizičku osobu)
  • Fina kriptouređaj (ako korisnik ima certifikat na sigurnom kriptouređaju)*

Tko može zatražiti promjenu podataka u certifikatu

Naknada

Promjena podataka u certifikatu, ovisno o vrsti uređaja na kojem je izdan, naplaćuje se prema redovnom Fininom cjeniku.

 

*Ako su certifikati za koje se radi promjena izdani na QSCD kriptouređaju, promjena podrazumijeva izdavanje novih certifikata na novom QSCD uređaju.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.