Preskoči na glavni sadržaj

Odgovori na vaša najčešća pitanja

Da. Ukoliko niste zatvarali zaštićeni račun i niste dostavljali Zahtjev za zatvaranje zaštićenog računa, isti je i dalje aktivan i na njega mogu uplaćivati sredstva uplatitelji koje ste naveli.
 

Zaštićeni račun može otvoriti i osoba čiji računi nisu blokirani i protiv koje još nije pokrenuta ovrha u Fini. Potrebno je prilikom otvaranja zaštićenog računa priložiti ispravu iz koje je vidljivo da postoji dugovanje prema vjerovniku i da vjerovnik temeljem takve isprave može protiv vas pokrenuti ovrhu (npr. sudska presuda iz koje je vidljivo da ste dužni određeni iznos platiti ovrhovoditelju, rješenje o ovrsi, itd.).

Za svaku promjenu podataka (npr. promjena poslodavca, promjena banke u kojoj je otvoren račun na koji se isplaćuju zaštićena primanja i naknade, itd.) potrebno je dodati novo primanje ili naknadu s novim podacima putem servisa e-Dugovanja ili dostaviti novi obrazac Obavijesti u najbližu poslovnicu Fine. Za svakog novog uplatitelja potrebno je dostaviti novi obrazac Obavijesti. 

Zaštićeni račun otvara se na zahtjev fizičke osobe koja želi zaštititi primanja ili naknade koja su u cijelosti ili djelomično izuzeta od ovrhe. Otvaranje zaštićenog računa nije obvezno.

Ako po obavijesti banke, da su na vaš tekući račun isplaćena primanja/naknade zaštićena od ovrhe, ne želite otvoriti zaštićeni račun, odnosno želite da se dug što prije naplati, trebate osobno ili putem opunomoćenika u Finu dostaviti popunjen i potpisan obrazac kojim dajete suglasnost da se odmah provede ovrha na vašim novčanim sredstvima.

Ako banka utvrdi da su novčana sredstva, koja su po Zakonu zaštićena od ovrhe, uplaćena na tekući račun, obavijestit će o tome Finu i vas. U tom slučaju imate mogućnost u roku od 8 dana otvoriti zaštićeni račun, odnosno dodati to primanje ili naknadu na već otvoren zaštićeni račun. 

Ako želite zaštititi primanje ili naknadu koju je uplatio poslodavac ili HZMO (primanja i naknade iz čl. 172. točke 11., 12., 14., 15., 18. i 19. i primanja iz čl. 173. Ovršnog zakona), potrebno je prilikom otvaranja zaštićenog računa, odnosno dodavanja novog zaštićenog primanja/naknade, dostaviti i Potvrdu uplatitelja o uplati i iznosu sredstava zaštićenih od ovrhe. Poslodavac ili HZMO moraju u potvrdi navesti iznos koji je potrebno prenijeti na zaštićeni račun ovršenika.

Ukoliko imate informaciju da vaša zaplijenjena sredstva još nisu prenesena ovrhovoditelju, a radi se o primanjima koja su po Zakonu zaštićena od ovrhe, još uvijek ih možete zaštititi. U našu poslovnicu trebate donijeti obrazac Obavijest kojim tražite da Fina naloži banci prijenos navedenih primanja na zaštićeni račun. Uz popunjeni obrazac trebate dostaviti i Potvrdu uplatitelja o uplati i iznosu sredstava. Uplatitelj je, prema Ovršnom zakonu, dužan izdati Potvrdu na zahtjev ovršenika, bez odgode. 

Ako imate više primanja/naknada, npr. plaću, alimentaciju i doplatak za djecu koje želite zaštititi, za svako primanje/naknadu potrebno je popuniti zaseban obrazac Obavijesti. 

Otvaranje zaštićenog računa, odnosno dodavanje novog primanja/naknade moguće je putem e-Dugovanja, OSPD-a ili u poslovnici Fine. 

Ako ste pokrenuli ovrhu na plaći ili mirovini (npr. radi naplate alimentacije za uzdržavanje djeteta) i želite da se ta novčana sredstva uplate na vaš zaštićeni račun, jer su u cijelosti izuzeta od ovrhe, prilikom otvaranja zaštićenog računa, odnosno dodavanja novog primanja ili naknade (Podaci o vrsti uplate – toč. 4.), potrebno je navesti i sljedeće podatke: poslovni broj osnove za plaćanje (npr. broj sudske presude kojom je dosuđena alimentacija za uzdržavanje djeteta, P Ob-123/2023), ime i prezime/naziv ovršenika iz osnove za plaćanje i OIB ovršenika iz osnove za plaćanje.

Imate dodatna pitanja? Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći.

Ako vam je potrebno dodatno pojašnjenje ili imate bilo kakvo pitanje u vezi s ovrhama, slobodno nam se javite.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.