Preskoči na glavni sadržaj

Prijava ili promjena obveznog mirovinskog fonda (OMF) u II. stupu

Tko se može prijaviti u obvezni mirovinski fond (OMF)

Novozaposlene osobe

 • Ako ste u trenutku prvog zaposlenja mlađi od 40 godina, obvezni ste u roku od mjesec dana izabrati OMF određene kategorije. Ako u tom roku ne izaberete OMF, REGOS će vas po službenoj dužnosti rasporediti u jedan od fondova kategorije A.
 • Ako u trenutku prvog zaposlenja imate 40 i više godina, ne možete postati članom OMF-a.

Osobe koje ostvaruju primitke od kojih se utvrđuje drugi dohodak (honorarni radnici) i nisu osigurane po drugim osnovama

 • Ako u trenutku prve uplate imate do 40 godina, prava stječete danom uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje po osnovi primitka od kojeg se utvrđuje drugi dohodak te će vas REGOS nakon proteka roka od mjesec dana po službenoj dužnosti rasporediti u jedan od fondova kategorije A.
 • Ako u trenutku prve uplate imate više od 40 godina, ne možete postati članom OMF-a.

Gdje i kako se prijaviti u obvezni mirovinski fond

 • Neovisno o mjestu prebivališta, u našoj najbližoj poslovnici na šalteru na kojem se obavljaju poslovi REGOS-a ili u uredima Mirovinskih informativnih centara Središnjeg registra osiguranika možete obaviti prijavu u OMF određene kategorije te odabrati OMD koji upravlja tim fondom, čime postajete članom toga fonda. Možete postati članom samo jednog OMF-a. 
 • OMF odabirete sami, isključivo osobno i uz predočenje važeće identifikacijske isprave s fotografijom (osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola).
 • Ako ste strani državljanin zaposlen u RH, prijavu u OMF možete obaviti osobno uz predočenje važeće identifikacijske isprave s fotografijom, izdane od države čiji ste državljanin, te Potvrde o odobrenju boravka izdanog u RH.

Novozaposlena osoba će prvom prijavom odabrati i OMD i OMF određene kategorije unutar tog mirovinskog društva.

Kako promijeniti obvezni mirovinski fond

U našoj najbližoj poslovnici na šalteru na kojem se obavljaju poslovi REGOS-a ili u uredima Mirovinskih informativnih centara Središnjeg registra osiguranika možete promijeniti članstvo u fondu i to odabirom:

 • Fonda iste kategorije kojim upravlja drugo mirovinsko društvo (promjena OMD-a). Promjenu možete napraviti najranije 15. dan nakon prethodne promjene.
 • Fonda druge kategorije kojim upravlja isto mirovinsko društvo (promjena kategorije OMF-a). Promjenu možete napraviti samo jedanput godišnje u kalendarskoj godini , poštujući rok od 14 dana od prethodne promjene OMD-a ili kategorije OMF-a,
 • Fonda druge kategorije kojim upravlja drugo mirovinsko društvo, poštujući rok od 14 dana od prethodne promjene OMD-a ili kategorije OMF-a.

Može se istovremeno obaviti promjena i kategorije obveznog mirovinskog fonda i promjena obveznog mirovinskog društva.

Elektronička usluga „Obvezni mirovinski fond (prijava/promjena)"

Usluga Odabir ili promjena OMD-a/OMF-a omogućena je i putem elektroničke usluge u sustavu e-Građani pod nazivom Obvezni mirovinski fond (prijava/promjena). Za pristup uslugama korisnik mora raspolagati s elektroničkom osobnom iskaznicom – eOI koja sadrži valjani identifikacijski i potpisni certifikat (visoka razina sigurnosti). Uvjeti za prijavu/promjenu OMD i kategorije OMF elektroničkim putem isti su kao i kad se obavljaju na šalterima.

Zahtjev za ostanak u kategoriji A

Osiguranici koji su članovi kategorije A OMF-a mogu na svoj osobni zahtjev zatražiti ostanak u kategoriji A podnošenjem zahtjeva čijim podnošenjem ostaju članovi OMF kategorije A do pet godina prije datuma umirovljenja.

Tko može zatražiti izdavanje Zahtjeva za ostanak u kategoriji A OMF-a

 • svi osiguranici, koji su članovi II. stupa kategorije A  i žele ostati u toj kategoriji

 Gdje i kako zatražiti izdavanje Zahtjeva za ostanak u kategoriji A OMF-a?

Zahtjev za ostanak u kategoriji A OMF-a predajete u našoj najbližoj poslovnici gdje se obavljaju poslovi REGOS-a ili u poslovnici Mirovinskih informativnih centra davanjem usmene izjave. Zahtjev možete podnijeti i osobno ili to za vas može učiniti opunomoćenik. Ako želite da opunomoćenik preda Zahtjev, prije odlaska u našu poslovnicu dužni ste dostaviti punomoć u REGOS, Gajeva 5, Zagreb.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.