Preskoči na glavni sadržaj

Obrasci financijskih izvještaja

U svrhu rasterećenja mikro i malih poduzetnika pri sastavljanju godišnjih financijskih izvještaja, Odbor za standarde financijskog izvještavanja izradio je Predložak za standardizaciju Bilješki namijenjen mikro i malim poduzetnicima. Navedenim materijalom se na pregledan način prikazuju svi podaci koje su mikro i mali poduzetnici dužni objaviti u Bilješkama, sukladno HSFI.

Poduzetnicima se savjetuje da se Predloškom koriste pri sastavljanju vlastitih Bilješki, jer  omogućuje jednostavniju pripremu i viši stupanj kvalitete izvještaja. 

Predložak standardiziranih Bilješki je objavljen na internetskim stranicama Odbora za standarde financijskog izvještavanja https://osfi.hr/Default.aspx?sid=10407

GFI-POD, Godišnji financijski izvještaj poduzetnika verzija 4.0.6. podržava unos iznosa u kunama i eurima, a prikaz valute za unos u obrascu ovisi o upisanom razdoblju izvještavanja na referentnoj stranici. Kada se pod razdobljem izvještavanja unese razdoblje koje završava u 2023. ili počinje od 2023. g., valuta će biti iskazana kao euro.

Svaki financijski izvještaj čiji je datum kraja bilance 1. siječnja 2023. i kasnije mora biti popunjen u EUR-ima, a oni koji su predani za razdoblja koja završavaju prije 1.1.2023. u kunama. Kod popunjavanja  u eurima iznosi se iskazuju sa centima (zaokruženo na dvije decimale). Usporedni podaci u koloni prethodne godine uvijek se iskazuju u istoj valuti.  

GFI-POD, Godišnji financijski izvještaj poduzetnika verzija 4.0.2. primjenjuje se za predaju izvještaja za 2021. i 2022. godinu u kunama.

Godišnji financijski izvještaj za statističke i druge potrebe za 2022. g. predaje se isključivo u kunama. Za one poduzetnike čija je poslovna godina jednaka kalendarskoj, GFI za javnu objavu za 2022. g. se sastavlja i predaje u kunama, a oni čija se poslovna godina razlikuje od kalendarske i završava iza datuma 01.01.2023. g., GFI za javnu objavu trebaju predati u eurima na obrascu koji je kreiran za 2023. g. (verzija 4.0.4.).

GFI-BAN, Godišnji financijski izvještaj kreditnih institucija verzija 6.0.1. primjenjuje se za predaju izvještaja za 2022. godinu u kunama te podržava i unos u eurima za naredna razdoblja.

Prikaz valute za unos u obrascu ovisi o upisanome razdoblju izvještavanja na referentnoj stranici. Kada se pod razdobljem izvještavanja unese razdoblje koje završava u 2023. ili počinje od 2023. g., prikazuju se euri.

Svaki fnancijski izvještaj čiji je datum kraja bilance 1. siječnja 2023. i kasnije mora biti popunjen u EUR-ima, a oni koji su predani za razdoblja koja završavaju prije 1.1.2023. u kunama. Kod popunjavanja u eurima iznosi se iskazuju sa centima (zaokruženo na dvije decimale). Usporedni podaci u koloni prethodne godine uvijek se iskazuju u istoj valuti.

GFI-SKD, Godišnji financijski izvještaj središnjeg klirinškog depozitarnog društva, verzija 2.0.0. primjenjuje se za predaju izvještaja za 2022. godinu u kunama. 

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.