Modul za potpisivanje poruka - XMLSIGNER

 

Da li smo obvezni kupiti Modul XmlSigner?

Kupnja modula nije dio zakonske obveze, kako je to slučaj s aplikativnim certifikatima koje će obveznici fiskalizacije morati kupiti. Također, nema obveze da se koristi baš ovaj modul, odnosno možete koristiti neko drugo potpisno rješenje koje ste razvili sami ili nabavili na tržištu.

Modul XmlSigner je Finin komercijalni proizvod koji je razvijen kako bi se informatičkim tvrtkama koje ne žele same razvijati slična rješenja olakšao proces uspostave sustava fiskalizacije kod obveznika.

Da li XmlSigner ispravno funkcionira i s Demo certifikatom?

Da, XmlSigner se može koristiti i s Demo certifikatima. U tom slučaju i Modul treba biti izdan na OIB koji se nalazi u demo certifikatu.

Primjerice, ako je Demo certifikat izdan za tvrtku koja ima OIB 1234567890, tada i licenca za Modul treba biti izdana za tvrtku s istim OIB-om.

Gdje mogu dobiti upute za instalaciju Modula?

Upute za instalaciju modula dobit ćete prilikom preuzimanja modula.

Da li za svakog svog kupca zasebno trebam kupiti licencu za XmlSigner?

Da, Modul odnosno licencna datoteka vezana je za točno određeni OIB i može biti ugrađena u programsko rješenje samo onog poslovnog subjekta za koji je licencna datoteka izdana.

Tko plaća naknadu za naručene licence?

Modul može kupiti informatička tvrtka za svoje kupce ili kupac sam. Faktura će biti ispostavljena onome tko je poslao Narudžbenicu.

Ukoliko naručimo više licenci, da li postoji mogućnost da ostvarimo količinski popust?

Korisnicima koji naruče više licenci, Fina odobrava količinski popust.

Da li se XmlSigner plaća unaprijed kao i aplikativni certifikati za fiskalizaciju?

Ne, XmlSigner se plaća po ispostavljenom računu. Račun će biti ispostavljen poslovnom subjektu koji je dostavio narudžbenicu.

U kojem okruženju mogu koristiti XML modul? Naš software je pisan u Delphiju, da li to znači da mi nećemo moći pozivati vaš dll, ili će možda biti moguće pokrenuti modul kao samostalnu aplikaciju?

Modul XmlSigner je moguće koristiti u .NET  i Java okruženju. Na žalost, .NET komponenta se ne može pozivati iz Delphija, jer je pisana za .NET Framework managed okruženje i podržani su svi jezici iz .NET palete (C#, Visual Basic.NET, itd). 

Jednako tako modul nije moguće pokrenuti kao samostalnu aplikaciju. 

Da li XmlSigner može raditi na Linux platformi?

Iako Fina nije testirala Modul na Linux platformi, pretpostavka je da bi modul trebao raditi bez problema obzirom da se radi o Java okruženju. Na žalost, Fina nije u mogućnosti testirati rješenje na svim operativnim sustavima.

Gdje pronaći informacije vezane za protokol, sadržaj i format Xml?

Za sva pitanja vezana za protokol, sadržaj i format XML-a, zadužena je Porezna Uprava u suradnji s tvrtkom APIS IT. Format XML je objavljen na stranicama www.porezna-uprava.hr .       

Da li je XmlSigner međusoftware (midleware) kojim ćemo putem korisničke aplikacije moći poslati račun, a taj će program onda obaviti potpisivanje, slanje i sve ostalo?

Radi se o modulu u koji možete poslati XML računa i certifikat, a modul kao izlaz daje pravilno potpisan račun (račun sa potpisom). Modul ne šalje u Poreznu upravu, tj. ne spaja se na poreznu.

Možete li nam objasniti na koji način se Modul povezuje sa korisničkom aplikacijom?

Modul će izvršiti potpisivanje XML-a računa s vašim certifikatom za potrebe fiskalizacije. Modul možete integrirati u vaše aplikativno rješenje. Postoji dll koji možete povezati s .NET aplikacijom ili postoji jar, za ugradnju u java aplikacije. Modul nudi više načina za pozivanje, koji su detaljno opisani u uputama za ugradnju modula. Rezultat modula je ispravno potpisan XML računa, tj. račun sa potpisom, koji će prihvatiti Porezna uprava kada ga pošaljete web servisom.

Da li se s XmlSigner-om može vršiti potpis i s nekim drugim certifikatom ili samo s aplikativnim certifikatom za fiskalizaciju (npr. e-porezna, itd…)?

Potpisivanje se može vršiti samo certifikatom koji ima OIB u formatu, a to su certifikati koje je izdala Fina. Međutim, certifikati koji se nalaze na kripto uređaju (smart kartica/USB token) odnosno PKCS11 ne mogu potpisivati ovim modulom. Iz tog je razloga ovim Modulom moguće koristiti samo aplikativne certifikate PKCS12 jer se certifikat nalazi u KeyStore u datoteci na računalu korisnika.

Da li postoje upute za korištenje XmlSignera na engleskom jeziku?

Na žalost, upute nisu prevedene na engleski jezik.