Preskoči na glavni sadržaj

Analiza poslovanja poduzetnika na području urbane aglomeracije Osijek u 2016. godini

U povodu dana Grada Osijeka (2. prosinca), Financijska agencija objavljuje rezultate poslovanje poduzetnika sa sjedištem na području Urbane aglomeracije Osijek.

Analiza financijskih rezultata poslovanja poduzetnika na području 3 grada (Osijek, Belišće i Valpovo) i 16 općina (Antunovac, Bilje, Bizovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Petrijevci, Vladislavci, Vuka, Čeminac, Darda, Koška, Kneževi Vinogradi, Punitovci, Šodolovci i Tordinci), obuhvaćenih Urbanom aglomeracijom Osijek, pokazala je da je u 2016. godini na tome području bilo 3532 poduzetnika s 27 331 zaposlenih, što je prosječno 7,7 zaposlenih po poduzetniku. Od navedenoga broja, najviše je poduzetnika s područja grada Osijeka (2591), a najmanje u općini Šodolovci (9). Poduzetnici na razini Urbane aglomeracije Osijek, u 2016. godini ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 18,0 milijardi kuna, i njihov udio u ukupnim prihodima poduzetnika Osječko-baranjske županije iznosi 74,1 %.

Među poduzetnicima Urbane aglomeracije Osijek, najveći prihod ostvarila su dva društva: ŽITO d.o.o. (1,42 milijarde kuna) i Saponia d.d. iz Osijeka (743,78 milijuna kuna).

Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), na prvom su mjestu poduzetnici općine Šodolovci s 1,25 milijuna kuna, dok je među poduzetnicima navedene općine po produktivnosti na prvom mjestu tvrtka SUMIĆ d.o.o. (OIB 44505476786), s prosjekom od 6,6 milijuna kuna po zaposlenom (5 zaposlenih).

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata kod poduzetnika Urbane aglomeracije Osijek u 2016. godini iznosila je 4.210 kuna, odnosno 1,6 % više u odnosu na prethodnu godinu te 1,0 % više od prosječne mjesečne nešto plaće obračunate kod poduzetnika Osječko-baranjske županije (4.134 kuna).

Najviša prosječna mjesečna neto plaća obračunata je zaposlenima u općini Darda (4.983 kune), a najniža kod poduzetnika u Šodolovcima (2.553 kune). Za usporedbu, prosječna mjesečna obračunata neto plaća zaposlenih kod poduzetnika na razini RH iznosila je 5.140 kuna.

Cijeli tekst: Rezultati poduzetnika u Urbanoj aglomeraciji Osijek u 2016. godini

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 45 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.