Preskoči na glavni sadržaj

Fina Root CA certifikat uvršten u Microsoftov program sigurnih i pouzdanih certifikata

Microsoft je 2. listopada 2018. godine dodao Fina Root CA certifikat u svoj Trusted Root Certificate program.

To znači da od sada Microsoft na siguran i automatski online način dodaje ovaj Finin certifikat u Windows-ov Trusted Root Certification Authorities Store svakog korisničkog računala koje koristi Finine certifikate.

Trusted Root Certification Authorities Store je spremište svih provjerenih i sigurnih root certifikata kojima automatski vjeruju Microsoft operativni sustavi (Windows Vista, 7 i 10) te Internet Explorer, Edge, Chrome i ostali internetski preglednici, e-mail klijenti te druge aplikacije koje koriste „Trust Store“ svojeg Windows operacijskog sustava.

Ovo je važno s aspekta jačanja povjerenja korisnika u Finine certifikate, a najviše će se manifestirati na primjenu certifikata za autentikaciju mrežnih stranica (SSL certifikati za web poslužitelje).

Za krajnje korisnike ovo znači da će IT sustavi (servisi) koji koriste Finine certifikate za autentikaciju mrežnih stranica od sada automatski ove certifikate prepoznavati kao pouzdane. Također, uključenjem Fininog Root CA certifikata u Microsoftov program sigurnih certifikata, korisnici koji pristupaju web stranicama koje koriste Finine SSL certifikate više neće dobivati crveno ispisanu upozoravajuću poruku da se tim stranicama i izdavatelju tog SSL certifikata ne vjeruje i da se ne savjetuje njihovo otvaranje.

Ulaskom Fine u ovaj Microsoftov program automatski se ostvaruje povjerenje u sve certifikate izdane „ispod“ Fina Root CA, a to su svi SSL certifikati za web poslužitelje, certifikati za autentikaciju klijenta (krajnjeg korisnika) i certifikati za sigurnu e-mail komunikaciju (S/MIME certifikati). Također, automatski se ostvaruje povjerenje u vremenske žigove (Time-Stamps) koje izdaje kvalificirani Fina QTSA 2017 servis.

Pored navedenog, povjerenje u Finine certifikate i vremenske žigove automatski se ostvaruje pri korištenju Microsoft Office paketa u potpisivanju i validaciji naprednog/kvalificiranog elektroničkog potpisa ugrađenog u Office dokumentima.

Više informacija o digitalnim certifikatima dostupno je u Fininim poslovnicama, putem besplatnog telefona 0800 0080 te internetske stranice http://www.fina.hr/finadigicert.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.