Preskoči na glavni sadržaj

Na panelu "90 dana s eurom" sudjelovao i predsjednik Uprave Fine Dražen Čović

Kako bi potaknuli razmjenu ideja i mišljenja kroz dijalog glavnih sudionika uvođenja eura, Hrvatska udruga alumnija Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirala je panel "90 dana s eurom"

Pred 300-injak posjetitelja na Ekonomskom fakultetu 31. ožujka su o uvođenju eura, prilagodbi i rezultatima razgovarali Marko Primorac, ministar financija, Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine, Michael Faulend, viceguverner HNB-a, Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb d.d., Mladen Lucić, direktor Riznice INA d.d. i Zoran Mitreski, predsjednik Uprave Konzum plus d.o.o.

Cilj panela bio je potaknuti razmjenu ideja i mišljenja kroz dijalog glavnih sudionika i predstavnika uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Posjetiteljima se uvodnom riječi obratio guverner HNB-a Boris Vujčić, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske udruge alumnija Ekonomskog fakulteta te istaknuo izazove s kojima se Hrvatska susrela na putu ulaska u eurozonu, poput pandemije koronavirusa i rasta inflacije.

Podsjetio je i na velike logističke izazove zamjene valuta, što je između ostalog uključivalo povlačenje kuna iz opticaja, kovanje eurokovanica s hrvatskim motivima, distribuciju novčanica i kovanica eura prema poslovnim subjektima i građanima, kao i prelazak platnih sustava na novu valutu.

Ministar financija Marko Primorac na panelu je naglasio pozitivne signale međunarodne investicijske i financijske javnosti nakon uvođenja eura, pri čemu se u sve većoj mjeri intenziviraju upiti ne samo investitora u financijskom smislu, već i pojedinih poduzetnika koji žele u većoj mjeri poslovati u Hrvatskoj.

1680296006090.jpg

Među benefitima koje je istaknuo su i uklanjanje transakcijskih troškova, koji su u Hrvatskoj na godišnjoj razini bili procijenjeni na oko 160 milijuna eura, a bez kojih subjekti iz poslovnog sektora imaju predvidljivije novčane tijekove prilikom ulaganja u Hrvatskoj, što svakako "povećava naš kredibilitet i našu konkurentnost na međunarodnoj sceni".

Predsjednik Uprave Fine mr.sc. Dražen Čović istaknuo je da je proces uvođenja eura zahtijevao intenzivan period pripreme kako bi se osigurala prilagodba aplikacija i prijelaz platnih sustava na eurske transakcije, nesmetano bezgotovinsko plaćanje kroz Euro NKS i instant platni sustav, prilagodba operativnih procesa državnoj riznici te sustava e-računa i e-pristojbi.

- U to je uključena i organizacija predopskrbe za građane i poslovne subjekte te period dvojnog opticaja za koji smo morali prilagoditi organizaciju poslovanja i poslovnice opskrbiti dovoljnim količinama novčanica i kovanica eura - naglasio je Čović.

Finina tvrtka kćer Fina GS uložila je velike logističke napore kako bi se sva predopskrba, opskrba i punjenje bankomata gotovim novcem odvila za nesmetano uvođenje eura te smo u tom dijelu poslovanja morali dodatno angažirati velike resurse.

IMG_9722.JPG
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.