Preskoči na glavni sadržaj

Na razini otočnih gradova i općina u 2018. godini najveći prihod kod poduzetnika u turizmu i trgovini

U području djelatnosti turizma su 1.044 poduzetnika, a u trgovini 690. Ukupan prihod poduzetnika u ta dva područja djelatnosti je 5,3 milijarde kuna.

Prema Fininoj analizi podataka iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika s područja otočnih gradova i općina, koja je obuhvatila sve otočne gradove i općine, njih 51, u 2018. godini poslovalo je 4.729 poduzetnika s 22.801 zaposlenih, što je u odnosu na 2017. godinu povećanje broja zaposlenih za 6,3%. I u 2018. godini najbrojniji su poduzetnici u području djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (1.044), koje kolokvijalno nazivamo turizam, s ostvarenih 3,0 milijarde kuna ukupnih prihoda, što je udio od 26,2% u ukupnim prihodima poduzetnika na otočnom području. U istom području djelatnosti je i najveći broj zaposlenih (6.850), što je udio od 30,0% u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika sa sjedištem u jednom od otočnih gradova/općina. Prema kriteriju broja poduzetnika i ostvarenih ukupnih prihoda, slijede poduzetnici u području djelatnosti trgovine (G), kojih je bilo 690 s 2.818 zaposlenih i 2,3 milijarde kuna ukupnih prihoda (udio od 20,0% u ukupnim prihodima).

Poduzetnik s najvećim prihodom, u 2018. godini, sa sjedištem na području jednog od otočnih gradova ili općina je GP KRK d.d., a poduzetnici s najvećim brojem zaposlenih su JADRANKA HOTELI d.o.o. iz Malog Lošinja i AUTOTRANS d.d. iz Cresa. U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane najveće prihode na području otočne Hrvatske, ostvarile su hotelsko-turističke tvrtke iz Malog Lošinja, Hvara i Raba, JADRANKA HOTELI d.o.o., SUNČANI HVAR d.d. i IMPERIAL d.d.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj djeluju.

CIjeli tekst: Pregled dospjelih neizvršenih osnova građana, po vjerovnicima i ročnosti - 31.12.2019.

Tablica: Tablice, rang liste i grafikoni - rezultati poduzetnika s područja otočne Hrvatske u 2018

Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 30 dana od dana objave članka. Nakon toga, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.