Preskoči na glavni sadržaj

Najveći prihod kod 50 poduzetnika u privatnom vlasništvu, a najveća dobit kod 50 poduzetnika u državnom vlasništvu

Poduzetnici u privatnom vlasništvu ostvarili najveći prihod (104,5 milijardi kuna) u usporedbi s istim brojem poduzetnika u drugim oblicima vlasništva.

Analiza prvih 50 poduzetnika po ostvarenom ukupnom prihodu u 2017. godini, prema oblicima vlasništva (privatno, državno, zadružno i mješovito), pokazala je da su poduzetnici u privatnom vlasništvu ostvarili najveći prihod (104,5 milijardi kuna) u usporedbi s istim brojem poduzetnika u drugim oblicima vlasništva. Najviše je zaposlenih bilo kod 50 poduzetnika u državnom vlasništvu (64 987) koji su iskazali najveću neto dobit (3,2 milijarde kuna). Poduzetnici u mješovitom vlasništvu, njih 50, odmah su iza poduzetnika u državnom vlasništvu prema visini ostvarenih prihoda s 52,0 milijarde kuna, dok su vodeći prema visini obračunanog poreza na dobit s 815,9 milijuna kuna te ostvarenoj dobiti razdoblja u iznosu od 4,1 milijarda kuna. Taj je skup poduzetnika iskazao gubitak razdoblja u iznosu od 2,2 milijarde kuna te neto dobit od 1,9 milijardi kuna, s tim što je zaposlenima obračunata najveća prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 7.450 kuna. Jednako tako, i prosječna neto plaća zaposlenih na razini top 50 poduzetnika u druga dva oblika vlasništva, državnom (7.146 kn) i privatnom (6.844 kn), veća je od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.372 kn).

Udio 200 poduzetnika (po 50 s najvećim prihodom u 2017. godini u svakom od oblika vlasništva) u neto dobiti poduzetnika RH je 35,6 %, u ukupnim prihodima 30,2 %, u porezu na dobit 28,9 %, u dobiti razdoblja 26,4 %, u broju zaposlenih 17,8 % i u gubitku razdoblja je najmanji i iznosi 16,0 %. Poduzetnici koji su ostvarili najveći prihod, promatrano po oblicima vlasništva su: u privatnom PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o., PETROL d.o.o., PLIVA HRVATSKA d.o.o. i LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d., u državnom HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d., HEP - OPERATOR DISTRIBUCIJSKOG SUSTAVA d.o.o., HEP PROIZVODNJA d.o.o. i ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o., u zadružnom PRVČA Poljoprivredna zadruga, NAPREDAK Poljoprivredna zadruga i Ribarska zadruga OMEGA 3 i u mješovitom INA d.d., Hrvatski Telekom d.d. i PODRAVKA d.d.

Cijeli tekst: TOP 50 poduzetnika po ukupnom prihodu, prema oblicima vlasništva u 2017. godini

Prilog: TOP 50 poduzetnika po ukupnom prihodu, prema oblicima vlasništva u 2017. godini

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 30 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.