Preskoči na glavni sadržaj

Održana online konferencija predstavljanja ESF projekta

Na konferenciji je predstavljen ESF projekt "Unaprjeđenje sustava kolektivnog pregovaranja i praćenja učinaka sklopljenih kolektivnih ugovora"

U Zagrebu je 10. studenoga 2021. održana online konferencija ESF projekta „Unaprjeđenje sustava kolektivnog pregovaranja i praćenja učinaka sklopljenih kolektivnih ugovora“, na kojoj su predstavljeni ciljevi i dosad postignuti projektni rezultati.

Projekt provodi Uprava za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP), u suradnji s projektnim partnerom Financijskom agencijom.

Ukupna vrijednost projekta je 12.021.128,65 kuna, što je ujedno i iznos EU sufinanciranja, uz provedbu projektnih aktivnosti u razdoblju trajanja projekta, od 1. srpnja 2020. do 31. prosinca 2022. godine.

Cilj projekta je pridonijeti jačanju učinkovitosti javne uprave kroz unaprjeđenje sustava kolektivnog pregovaranja i praćenja učinaka sklopljenih kolektivnih ugovora koji obvezuju Vladu RH.

Na konferenciji su sudjelovali Dražen Opalić, pomoćnik ministra u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike, Iva Sabljak, direktorica Sektora servisa za državu u Financijskoj agenciji, Inga Žic, koordinatorica projektnih izvještajno-analitičkih aktivnosti i načelnica Sektora za kolektivne radne odnose i međunarodnu suradnju na području rada (MROSP), Snježana Štefok, voditeljica projekta (MROSP) i Marijana Müller, voditeljica projekta od strane Financijske agencije i voditeljica Centra za COP.

Online konferenciju pratilo je stotinjak prijavljenih sudionika, a konferenciju je moderirao dugogodišnji novinar i urednik Tin Bašić.

Temelj za provedbu ovog projekta je Odluka Vlade RH o uspostavi izvještajnog sustava za podršku procesima kolektivnog pregovaranja i praćenja učinaka primjene kolektivnih ugovora. Sustav se uspostavlja kao središnji poslovno-informacijski sustav za provođenje analiza, simulacija te analitičku podršku namijenjenu dijelovima procesa kolektivnog pregovaranja koji utječu na rashode za zaposlene i praćenju financijskih i pravnih učinaka sklopljenih kolektivnih ugovora u državnim tijelima i javnim službama.

Svrha uspostave sustava je unaprjeđenje procesa kolektivnog pregovaranja u državnim i javnim službama te analitička podrška u učinkovitom upravljanju rashodima za zaposlene i ljudskim potencijalima. Uz provedbu edukacija korisnika za rad u novom sustavu, projekt će pridonijeti jačanju učinkovitosti i kapaciteta javne uprave, osobito Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi, kao koordinatora kolektivnih pregovora.

Lenta i logotip (1).jpg

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.