Preskoči na glavni sadržaj

Poduzetnici u županijskim središtima u 2019. godini ostvarili 566,7 milijardi kuna

Udio poduzetnika koji su registrirani u gradovima – županijskim središtima, u ukupnim prihodima je 71,2%, u dobiti razdoblja 72,4%, u gubitku razdoblja 69,6, a najveći je u konsolidiranom financijskom rezultatu – neto dobiti, 74,0%.

Od ukupno 136.260 poduzetnika u 2019 godini, njih 80.989 ili 59,4% ima sjedište u nekom od županijskih središta. Udio zaposlenih je još i veći (63,6%) jer je od 969.776 zaposlenih, njih 616.301 zaposleno kod poduzetnika sa sjedištem u nekom od 21 županijskog središta. Od 796,1 milijardi kuna ukupnih prihoda poduzetnika u 2019. godini, 566,7 milijardi kuna ili 71,2% ostvarili su poduzetnici koji su registrirani u jednom od gradova - središta županija. Promatrano po ukupnim prihodima županijska središta su rangirana u rasponu od 1. (Zagreb) do 88. mjesta (Gospić), s tim da je većina rangirana među prvih 20 gradova, osim poduzetnika sa sjedištem u jednom od sljedećih gradova/županijskih središta: Bjelovar (rang 21), Sisak (rang 28), Požega (rang 31), Virovitica (rang 41), Krapina (rang 43), Pazin (rang 53) i Gospić (rang 88).

Broj poduzetnika i broj zaposlenih kod poduzetnika, promatrano po gradovima – središtima županija, očekivano, najveći je u Zagrebu koji je ujedno i županija. Iza Zagreba, po brojnosti poduzetnika, zaposlenih, ukupnim prihodima, dobiti razdoblja i gubitku razdoblja slijede Split i Rijeka. Prema kriteriju prosječnih prihoda po poduzetniku i po zaposlenom, prvi je Vukovar, s nešto manje od 18 milijuna kuna po poduzetniku i 1,85 milijuna kuna prihoda po zaposlenom. Tome je najviše pridonijelo PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o., s ostvarenih 7,1 milijardi kuna ukupnih prihoda, od 10,1 milijardi kuna koliko iznosi prihod svih poduzetnika sa sjedištem u Vukovaru. Od 21 grada – županijskog središta, poduzetnici u njih 19 ostvarili su neto dobit, dok su poduzetnici sa sjedištem u Splitu (61,1 milijun kuna) i Slavonskom Brodu (70,6 milijuna kuna), ostvarili negativan financijski rezultat – gubitak. Prema kriteriju neto dobiti u 2019. godini, najuspješniji su poduzetnici Zagreba (18,5 milijardi kuna), Rijeke (641,8 milijuna kuna) i Dubrovnika (597,6 milijuna kuna).

Navedeni prikaz polarizacije hrvatskih poduzetnika i broja zaposlenih ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta. Poznato je da su sjedišta velikih javnih državnih tvrtki te velikih trgovačkih lanaca većinom u Zagrebu te se njihovi financijski rezultati i broj zaposlenih evidentiraju na razini sjedišta, a ne i u drugim gradovima i općinama u kojima se također obavlja manji ili veći dio njihovih poslovnih aktivnosti.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli članak: Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika sa sjedištem u županijskim središtima u 2019.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.