Preskoči na glavni sadržaj

Pokazatelji uspješnosti poslovanja poduzetnika Hrvatske u 2020. godini

Pokazatelji likvidnosti i financijske stabilnosti, kao i pokazatelji zaduženosti ostali su kod hrvatskih poduzetnika u 2020. na približno istoj razini kao i prethodne godine.

Poslovni rezultati pojedinog poduzetnika (ukupni prihodi, ukupni rashodi, dobit prije i poslije oporezivanja itd.) analiziraju se prema podacima iskazanim u godišnjem financijskom izvještaju. Temeljem tih financijskih podataka utvrđuje se uspjeh ili neuspjeh poslovanja u nekoj poslovnoj godini, kako za pojedinog poduzetnika, tako i kumulativno za sve poduzetnike analizirajući podatke prema različitim kriterijima (veličina, vlasništvo, djelatnosti itd.). Osim analize koja se temelji isključivo na apsolutnim vrijednostima podataka iskazanim u godišnjim financijskim izvještajima, poslovni se rezultati mogu mjeriti i izvedenim pokazateljima, stavljanjem u odnos određenih podataka iz godišnjih financijskih izvještaja. U ovom prikazu izvedeni su pokazatelji produktivnosti, ekonomičnosti i rentabilnosti za sve poduzetnike Hrvatske, obveznike poreza na dobit bez financijskih institucija.

Prema izvedenim financijskim pokazateljima uspješnosti poslovanja, poduzetnici su u 2020. godini bili manje uspješni nego 2019. godine, što je i očekivano s obzirom na situaciju uzrokovanu Covid krizom. Smanjeni su pokazatelji ekonomičnosti i rentabilnosti poslovanja (ekonomičnost ukupnog i redovnog poslovanja, rentabilnost prometa i rentabilnost ukupne imovine), smanjeni su rashodi po zaposlenom te je smanjena produktivnost po zaposlenom mjerena dobiti po zaposlenom. Smanjena je produktivnost rada (mjerena ukupnim prihodom po zaposlenom), dok su pokazatelji likvidnosti i financijske stabilnosti, kao i pokazatelji zaduženosti ostali na približno istoj razini kao i prethodne godine.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli članak: Pokazatelji uspješnosti poslovanja poduzetnika Hrvatske u 2020. godini

Tablica: Pokazatelji uspješnosti poslovanja poduzetnika Hrvatske u 2020. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.