Preskoči na glavni sadržaj

Pokazatelji uspješnosti poslovanja poduzetnika Hrvatske u 2021. godini

Poslovni rezultati pojedinog poduzetnika (ukupni prihodi, ukupni rashodi, dobit prije i poslije oporezivanja itd.), analiziraju se prema podacima iskazanim u godišnjem financijskom izvještaju.

Temeljem tih financijskih podataka, utvrđuje se uspjeh ili neuspjeh poslovanja u nekoj poslovnoj godini, kako za pojedinog poduzetnika, tako i kumulativno za sve poduzetnike, analizirajući podatke prema različitim kriterijima (veličina, vlasništvo, djelatnosti itd.)

Poslovni se rezultati mogu mjeriti i izvedenim pokazateljima, stavljanjem u odnos određenih podataka iz godišnjih financijskih izvještaja. U ovom prikazu, izvedeni su pokazatelji produktivnosti, ekonomičnosti i rentabilnosti za sve poduzetnike Hrvatske, obveznike poreza na dobit bez financijskih institucija.

Prema izvedenim financijskim pokazateljima uspješnosti poslovanja, poduzetnici su u 2021. godini bili uspješniji nego 2020. godine. Povećani su pokazatelji ekonomičnosti i rentabilnosti poslovanja (ekonomičnost ukupnog i redovnog poslovanja, rentabilnost prometa i rentabilnost ukupne imovine), povećani su rashodi po zaposlenom te je povećana produktivnost po zaposlenom, mjerena prema dobiti po zaposlenom. Povećana je produktivnost rada (mjerena ukupnim prihodom po zaposlenom), dok su pokazatelji likvidnosti i financijske stabilnosti, kao i pokazatelji zaduženosti, ostali na približno istoj razini, kao i prethodne godine.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli članak: Pokazatelji uspjesnosti poslovanja poduzetnika Hrvatske u 2021. godini

Tablica: Pokazatelji uspjesnosti poslovanja poduzetnika Hrvatske u 2021. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.