Preskoči na glavni sadržaj

Poslovanje trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH u 2016. godini

Od 40 trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa, njih 35 sastavljaju i u Registar godišnjih financijskih izvještaja podnose godišnji financijski izvještaj za poduzetnike iz realnog sektora, dok Hrvatska poštanska banka d.d. i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), sastavljaju financijski izvještaj za banke.

Ukupno 35 društava i dvije pravne osobe (Jadrolinija i Fina) od strateškog i posebnog interesa za RH, koje sastavljaju financijski izvještaj za poduzetnike, u 2016. godini imale su 42 825 zaposlenih. U odnosu na prethodnu godinu smanjile su ukupne prihode za 6,0 %, ukupne rashode za 11,7 %, a povećale dobit razdoblja za 18,1 % i neto dobit za 111,2 % te smanjile gubitak razdoblja za 86,7 %. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u 2016. godini je iznosila 7.237 kuna, što je povećanje od 1,6 % u odnosu na prethodnu godinu.
Ukupno je kod 12 trgovačkih društava od posebnog interesa za RH, bilo 4.856 zaposleni, što je za 2,2 % ili 107 radnika manje u odnosu na prethodnu godinu. Trgovačka društava od posebnog interesa za RH ostvarila su u 2016. godini ukupne prihode u visini od 3,5 milijardi kuna, što je za 7,6 % manje u odnosu na 2015. godinu te ukupne rashode u iznosu od 3,4 milijarde kuna, što je za 5,3 % manje u odnosu na prethodnu godinu. Najveće smanjenje ukupnih prihoda, u iznosu od 327,3 milijuna kuna, zabilježeno je kod društva HŽ CARGO d.o.o.
INA d.d. pripada trećoj skupini kao trgovačko društvo od posebnog interesa u kojem RH ima vlasništvo manje od 50 %. INA d.d. je iskazala najveći ukupan prihod među 35 trgovačkih društava i pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH (koji predaju godišnje financijske izvještaje za poduzetnike), u iznosu od 15,1 milijardu kuna (udio od 35,9 % u ukupnom prihodu 35 trgovačkih društava i pravnih osoba), što je 15,1 % manje, u odnosu na prihode ostvarene u 2015. godini.


Cijeli tekst: Poslovanje trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH u 2016. godini


Prilog: Popis trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za RH u 2016. godini


Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 45 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.