Preskoči na glavni sadržaj

Predsjednik Uprave u 24sata o nagradi HGK za najbolju održivu javnu tvrtku

Povodom nagrade HGK za najbolju održivu javnu tvrtku, koju je Fina primila u rujnu, Dražen Čović je dao intervju dnevnom listu 24sata

O modernizaciji Registra godišnjih financijskih izvještaja, vrijednostima za korisnike te doprinosima očuvanju okoliša u vremenu zelene i digitalne transformacije, pročitajte u intervjuu Dražena Čovića "Fina dobitnica nagrade HGK za najbolju održivu javnu tvrtku".

Intervju objavljen u dnevnom listu 24sata prenosimo u cijelosti:

Fina dobitnica nagrade HGK za najbolju održivu javnu tvrtku

Fina radi na modernizaciji Registra godišnjih financijskih izvještaja, jedne od prvih digitalnih usluga za poduzetnike u RH. U 2024., godišnje izvještaje bit će moguće predati putem aplikacije na platformi e-Građani

U okviru tradicionalne konferencije “Podržimo održivo” Hrvatska gospodarska komora prvi je put dodijelila nagrade ESG rating u šest kategorija: najbolja mala, srednja, velika, javna tvrtka, financijska institucija te nagrada za primjer održivog poslovnog modela. Fina je dobitnica nagrade u kategoriji najbolje održive javne tvrtke. Njezini ciljevi održivog razvoja temelje se na načelima poput poboljšanja energetske učinkovitosti, prelaska na obnovljive izvore energije te na automatizaciji i digitalizaciji poslovnih procesa. ESG rating ocjena se dodjeljuje organizaciji temeljem njezina pristupa okolišu (Environment), društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Uz nacionalni model ocjenjivanja koji je razvio HGK, riječ je i o novoj nagradi HGK, koju će Komora svake godine dodjeljivati tvrtkama s najboljim rezultatima. - Uistinu sam ponosan na nagradu za najbolje rezultate ESG ratinga u kategoriji javne tvrtke. To je rezultat našeg truda, jasnog fokusa i strateških ciljeva održivog razvoja te integracije održivosti u sve aspekte našeg poslovanja. No, važno je reći da je Fina još 2017. počela nefinancijsko izvještavanje, kad smo u svoje poslovanje počeli uvoditi održive prakse. Od 2025. godine nefinancijsko izvještavanje proširuje se na izvještavanje o održivosti, prema zahtjevima Europske direktive, što će nam biti dodatan poticaj za daljnja unapređenja - kaže nam Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine, te dodaje da se ciljevi Fine temelje na aktualnoj Fininoj Strategiji digitalne transformacije.

DUGOROČNA VRIJEDNOST ZA KORISNIKE - Fina ima rješenja koja pružaju dugoročnu vrijednost za naše korisnike, zajednicu i zaposlenike, a ujedno osiguravaju održivost poslovanja. Dugoročne ciljeve održivog razvoja Fina temelji na načelima i vrijednostima upravljanja poslovanjem kroz digitalizaciju svojih poslovnih procesa, poboljšanje energetske učinkovitosti, prelazak na obnovljive izvore energije, odabir poslovnih partnera i ulaganja, racionalnije upravljanje otpadom te kontinuiranu suradnju s lokalnim zajednicama diljem RH - objašnjava Čović.

MODERNIZACIJA SUSTAVA - Osim toga, ističe, kontinuirano rade na uvođenju energetski učinkovitih uređaja i opreme, s ciljem smanjenja emisije CO2. Fina svu električnu energiju dobavlja iz obnovljivih izvora, o čemu svjedoči potvrda HROTE-a i certifikat ZelEn. - Također radimo na modernizaciji sustava rasvjete, termotehničkih sustava i kotlovnica, postavljanju energetski učinkovite LED rasvjete, modernizaciji sustava grijanja i hlađenja te ugradnji termostatskih ventila. Fina u najvećoj mjeri zbrinjava papir, karton, glomazni otpad, plastiku i plastičnu ambalažu te elektronički otpad. Navedene aktivnosti smanjit će emisiju CO2 te osigurati bolje uvjete rada zaposlenika - objašnjava Čović.

DOPRINOSI OČUVANJU OKOLIŠA - Održivi razvoj Fine uvelike utječe i na krajnje korisnike. Kontinuiranom digitalizacijom poslovanja smanjuje se potrošnja papira i nastoji se osvijestiti korisnike kako i njihova digitalizacija pridonosi očuvanju okoliša. - Dostupnost naših digitalnih usluga omogućava korisnicima lakšu digitalizaciju njihovih poslovnih procesa, što ujedno pridonosi zajedničkom cilju povećanja održivosti. Fina slične usluge pruža i mnogim ministarstvima i drugim državnim tijelima te tako Finine aktivnosti pridonose digitalizaciji javne uprave - ističe Čović uz napomenu da vjeruje kako će u desetljeću pred nama održivost postati dio svakog uspješnog poslovanja, kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Očekuje, kaže, znatno veći fokus na smanjenje emisija stakleničkih plinova, povećano korištenje obnovljivih izvora energije, pametno upravljanje resursima i uvođenje drugih ekološki prihvatljivih praksi te vjeruje kako će i ostale javne tvrtke, ako još nisu, početi svoje procese i svoje poslovanje graditi na temeljima održivosti.

UTJECAJ NA ZAJEDNICU - Razumijevanje važnosti i potrebe ‘zelene’ transformacije nužan je preduvjet za redefiniranje poslovnih modela i politika prema održivosti. Poticaji za transformaciju dolaze iz europskih propisa, koji od velikih tvrtki traže javno izvještavanje o njihovu utjecaju na okoliš i zajednice u kojima posluju te praksama upravljanja. Dodatan poticaj stiže i od tržišta, koje traži da i cijeli dobavljački lanac slijedi održive prakse, no prema mojemu mišljenju, najvažniji je faktor korporativna odgovornost, svijest kompanija o važnosti uvođenja održivih praksi - govori Čović.

DOSTUPNOST PODATAKA - Fina je voditelj Registra godišnjih financijskih izvještaja, a počeli su i planovi vezani za njegovu modernizaciju te podatke o održivosti. - Fina je nedavno počela modernizaciju Registra godišnjih financijskih izvještaja, jedne od prvih digitalnih usluga za poduzetnike u RH. U 2024., godišnje izvještaje bit će moguće predati putem aplikacije na platformi e-Građani, uz korištenje svih vjerodajnica visoke sigurnosti, a od 2025. godine financijske će izvještaje, kao i izvješća o održivosti, biti moguće predati i u strojno čitljivom formatu. Sigurni smo da će ova modernizacija značajno unaprijediti dostupnost podataka o održivosti te privatnom i državnom sektoru omogućiti razvoj mnogih proizvoda koji se baziraju na ovim podacima - zaključio je predsjednik Uprave Fine.

Kako intervju izgleda u tiskanom izdanju, pogledajte u PDF-u: Fina dobitnica nagrade HGK za najbolju održivu javnu tvrtku

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.