Preskoči na glavni sadržaj

Pregled neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata promatrano po županijama i djelatnostima - 30.9.2018.

Prema stanju na dan 30. rujna 2018. godine, ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje u svim je županijama manji u odnosu na stanje godinu dana ranije.

Promatraju li se dospjele neizvršene osnove za plaćanje prema prosječnom iznosu duga, najzaduženiji su poslovni subjekti sa sjedištem u Zagrebu sa 712,04 tisuće kuna, slijede oni Splitsko-dalmatinske županije s 536,86 tisuća i Zagrebačke županije s 416,01 tisuću kuna dospjelih neizvršenih osnova. Najmanji je prosječni iznos duga po poslovnom subjektu u Međimurskoj županiji (118,19 tisuća kuna). Prosječan iznos navedenih osnova na razini Republike Hrvatske iznosi 378,74 tisuće kuna, što je za 34,2 % manje nego prije godinu dana, kada je prosječan dug iznosio 575,18 tisuća kuna.

Broj blokiranih poslovnih subjekata i iznos blokade smanjen je s osnove postupanja Fine, sukladno odredbi čl. 33. st. 1. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, koja je automatizmom prestala provoditi ovrhu po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe (ne samo građanina već i fizičke osobe koja obavlja registriranu djelatnost ili samostalnu djelatnost), a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od 3 godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih 6 mjeseci.

Promatrano po djelatnostima, najviše je blokiranih poslovnih subjekata u djelatnosti trgovine, 4110, a slijede djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (turizam) s 3728 blokiranih poslovnih subjekata. U prosjeku su najzaduženiji poslovni subjekti u području umjetnosti, zabave i rekreacije (1,4 milijuna kuna po dužniku). Najveći iznos blokade odnosi se na poslovne subjekte iz područja trgovine na veliko i na malo, 2,1 milijardu kuna duga s osnove dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje, na poslovne subjekte iz područja građevinarstva s 1,5 milijardi kuna duga i na poslovne subjekte iz prerađivačke industrije s 1,2 milijarde kuna neizvršenih osnova.

Cijeli tekst: Pregled neizvršenih osnova blokiranih poslovnih subjekata - po županijama i djelatnostima 30.9.2018.

Tablica: Neizvršene osnove po županijama i djelatnostima - 30.9.2018.

Za više informacija o kretanju neizvršenih osnova za plaćanje, Vaš upit možete poslati na sljedeće načine:

  • e-poštom: analize@fina.hr;
  • telefaksom: 01/6128 383;
  • poštom: Fina – Centar za registre, Grahorova 20, 10000 Zagreb.
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.