Preskoči na glavni sadržaj

Preliminarni rezultati poduzetnika po županijama u 2019. godini

Poduzetnici u šest županija: Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojima sjedište ima 96.872 poduzetnika (70,7%), ostvarili su 80,4% ukupne neto dobiti poduzetnika u 2019. godini.

Obrada godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe za 2019. godinu, koji su zaprimljeni u zakonom propisanom roku (30. lipnja), nije završena te su u kratkoj analizi prezentirani preliminarni rezultati za 136.947 poduzetnika, zaključno s 9. srpnja 2020. godine. Prema preliminarnim rezultatima poduzetnika u 2019. godini, promatrano na razini županija, gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija - županija. Poduzetnici u šest županija: Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojima sjedište ima 96.872 poduzetnika (70,7%), ostvarili su 80,4% ukupne neto dobiti poduzetnika u 2019. godini.

Prvi po svim prezentiranim kriterijima (ukupan prihod, dobit i gubitak razdoblja te neto dobit) su poduzetnici čije je sjedište u županiji Grad Zagreb, čemu je najviše doprinio rezultat društva HEP d.d. Na drugom su mjestu po neto dobiti poduzetnici Zagrebačke županije, na trećem Istarske, a na četvrtom Primorsko-goranske županije. Najveću dobit u Zagrebačkoj županiji ostvario je LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d., dok je ostvarenoj neto dobiti u Istarskoj županiji u 2019. godini pridonijelo poslovanje 58,8% poduzetnika, koji su 2019. godinu završili pozitivnim rezultatom, među kojima se izdvajaju četiri poduzetnika: VALAMAR RIVIERA d.d., PLAVA LAGUNA d.d., MAISTRA d.d. i ARENA HOSPITALITY GROUP d.d., s ukupno ostvarenih 856,3 milijuna kuna dobiti. Poduzetnici Sisačko-moslavačke županije iskazali su neto dobit u 2019., u odnosu na prethodnu godinu kada su ostvarili neto gubitak, što ih je svrstalo na 14. mjesto u odnosu na 21. mjesto u 2018. godini. Pozitivnom rezultatu u 2019. najviše je doprinijela PETROKEMIJA d.d. iz Kutine koja je iskazala dobit od 140,4 milijuna kuna, u odnosu na prethodnu godinu kada je ostvarila gubitak od 470,8 milijuna kuna. Poduzetnici Karlovačke županije na 20. su mjestu po iskazanoj neto dobiti u 2019. godini, u odnosu na 10. mjestu u prethodnoj godini.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli tekst: Preliminarni rezultati poduzetnika po županijama u 2019. godini

Prilog: Preliminarni rezultati poduzetnika po županijama u 2019. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.