Preskoči na glavni sadržaj

Rezultati poduzetnika iz obrađenih konsolidiranih izvještaja za 2016. godinu

Na temelju podataka iz obrađenih konsolidiranih financijskih izvještaja za 2016. godinu, kod 540 poduzetnika, obveznika konsolidacije, bilo je 247 689 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 1,9 %.

Ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 223,5 milijardi kuna (povećanje od 2,2 %) i ukupne rashode od gotovo 214 milijardi kuna (povećanje od 1,2 %). Obveznici konsolidacije, matična društva i društva u grupi, u 2016. godini su ostvarili pozitivan konsolidirani financijski rezultat (više od 7 milijardi kuna), što predstavlja povećanje od 16,1% u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupnog broja obveznika konsolidacije, njih 420 ili 77,8 % poslovalo je s dobiti, a 120 ili 22,2 % iskazalo je gubitak. Prosječna mjesečna obračunata neto plaća zaposlenih iznosila je 6.815 kuna, što je za 1,1 % više u odnosu na prethodno razdoblje te za 32,6 % više od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod svih poduzetnika na razini RH (5.140 kuna).

Prema podacima iz konsolidiranih izvještaja, najveću dobit razdoblja ostvario je HEP d.d. (matično društvo i društva u grupi), i to u iznosu više od 2 milijarde kuna, što je 18,6 % ukupno ostvarene dobiti razdoblja svih poduzetnika koji su predali konsolidirani financijski izvještaj. Na drugom je mjestu HRVATSKI TELEKOM d.d. (matično društvo i društva u grupi), s gotovo 928 milijuna kuna, što je 8,4 % od ukupno ostvarene dobiti razdoblja svih predanih konsolidiranih izvještaja (540). Najveći gubitak razdoblja iskazao je TISAK d.d. (matično društvo i društva u grupi), i to nešto više od 388 milijuna kuna, što je 9,8 % ukupnog gubitka razdoblja svih predanih konsolidiranih izvještaja. Na drugom je mjestu VIADUKT GRUPA, s iskazanih 362,9 milijuna kuna gubitka razdoblja što je 9,2 % ukupnog gubitka razdoblja svih predanih konsolidiranih izvještaja.

Analiza podataka iz konsolidiranih izvještaja po djelatnostima, pokazala je da su poduzetnici iz djelatnosti opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija ostvarili najveću dobit razdoblja u iznosu od 2,3 milijuna kuna (udjel od 20,7 % u dobiti razdoblja svih predanih konsolidiranih izvještaja), a na drugom su mjestu poduzetnici prerađivačke industrije s dobiti u iznosu od 2,2 milijuna kuna (udjel od 19,9 %). Poduzetnici mješovitog sektora obračunali su najveću prosječnu mjesečnu plaću (7.166 kuna) koja je bila za 5 % viša od plaće koju su obračunali poduzetnici u državnom, a za 7,5% viša od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika u privatnom sektoru vlasništva u RH u 2016. godini.

Cijeli tekst: Rezultati poduzetnika obveznika konsolidacije u 2016. godini

Tablica: Rezultati obveznika konsolidacije prema financijskim izvještajima u 2016.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.