Preskoči na glavni sadržaj

Rezultati poduzetnika u Urbanoj aglomeraciji Osijek u 2019. godini

Poduzetnici na razini Urbane aglomeracije Osijek, u 2019. godini ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 21,5 milijardi kuna. Njihov udio u ukupnim prihodima poduzetnika Osječko-baranjske županije iznosi 76,5 %.

U povodu dana osnivanja Urbane aglomeracije Osijek (24. studenoga), Financijska agencija objavljuje rezultate poslovanja poduzetnika sa sjedištem na području Urbane aglomeracije Osijek. Analiza financijskih rezultata poslovanja poduzetnika na području 3 grada (Osijek, Belišće i Valpovo) i 16 općina (Antunovac, Bilje, Bizovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Petrijevci, Vladislavci, Vuka, Čeminac, Darda, Koška, Kneževi Vinogradi, Punitovci, Šodolovci i Tordinci), obuhvaćenih Urbanom aglomeracijom Osijek, pokazala je da je u 2019. godini na tom području poslovao 4.391 poduzetnik s 31.329 zaposlenih, što je prosječno 7,1 zaposlenih po poduzetniku. Od navedenog broja, najviše je poduzetnika s područja grada Osijeka (3.249), a najmanje u općini Punitovci (11). Od ukupnog broja poduzetnika promatranog područja, s dobitkom je poslovalo 2.917 (66,4%) poduzetnika, a s gubitkom njih 1.474 (33,6%).

Među poduzetnicima Urbane aglomeracije Osijek, najveći prihod ostvarila su dva društva, ŽITO d.o.o. iz Osijeka (1,9 milijardi kuna) i Belje plus d.o.o. iz Darde (1,1 milijardu kuna). Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), na prvom su mjestu poduzetnici općine Čepin s 1,14 milijuna kuna, a među poduzetnicima navedene općine na prvom mjestu je društvo AGROBEKETINCI d.o.o. iz Beketinaca, s prosjekom od 2,3 milijuna kuna po zaposlenom (5 zaposlenih).

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata kod poduzetnika Urbane aglomeracije Osijek u 2019. godini iznosila je 4.854 kune, odnosno 2,0% više u odnosu na prethodnu godinu te 0,8% više od prosječne mjesečne nešto plaće obračunate zaposlenima kod poduzetnika Osječko-baranjske županije (4.817 kuna).

Najviša prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima kod poduzetnika u općini Kneževi Vinogradi (5.652 kuna), a najniža prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima kod poduzetnika u općini Čeminac (3.328 kuna). Za usporedbu, prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika na razini RH iznosila je 5.815 kuna.

Više informacija dostupno je info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.


Cijeli tekst: Rezultati poslovanja poduzetnika Urbane aglomeracije Osijek 2019. godine

Tablica: Rezultati poduzetnika u Urbanoj aglomeraciji Osijek u 2019. godine

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.