Preskoči na glavni sadržaj

Rezultati poslovanja poduzetnika na razini otočnih gradova i općina u 2020. godini

Prema analizi podataka iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika s područja otočnih gradova i općina, koja je obuhvatila 51 grad/općinu, u 2020. godini poslovalo je 5.087 poduzetnika s 21.290 zaposlenih, što je u odnosu na 2019. godinu smanjenje broja zaposlenih za 8,1%.

Ukupni prihodi u 2020. godini iznosili su 9,9 milijardi kuna, od čega se na izvoz odnosila 1 milijarda kuna, a konsolidirani rezultat bio je negativan i iznosio je 369,4 milijuna kuna, dok je u prethodnoj godini iskazna neto dobit u visini od 367,7 milijuna kuna.
Analiza poduzetnika otočne Hrvatske prema njihovoj pretežitoj djelatnosti, pokazala je kako su i u 2020. godini najbrojniji poduzetnici u području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (1.171), s ostvarenih 1,7 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je udio od 16,7% u ukupnim prihodima poduzetnika na otočnom području. U istom području djelatnosti je i najveći broj zaposlenih (5.191), što je udio od 24,4% u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika sa sjedištem u jednom od otočnih gradova/općina.
Prema kriteriju broja poduzetnika slijede poduzetnici u području djelatnosti trgovine (G), kojih je bilo 662 s 2.632 zaposlenih i 2 milijarde kuna ukupnih prihoda (udio od 20,3% u ukupnim prihodima).
Najveći konsolidirani financijski rezultat – neto dobit, u iznosu od 68,9 milijuna kuna, ostvarili su poduzetnici u području djelatnosti građevinarstva, a najveći neto gubitak u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, i to u iznosu od 424,3 milijuna kuna. Ukupno gledajući, neto gubitak iskazan je na razini osam područja djelatnosti.
U području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane najveće prihode na području otočne Hrvatske ostvarile su hotelsko-turističke tvrtke iz Malog Lošinja, Raba i Novalje, JADRANKA HOTELI d.o.o., IMPERIAL RIVIERA d.d. i HADRIA d.o.o. (tablica 4.). Prva dva poslovna subjekta koja su ostvarila najveće ukupne prihode iskazala su neto gubitak, i to JADRANKA HOTELI d.o.o. u iznosu od 78,3 milijuna kuna i IMPERIAL RIVIERA d.d., u iznosu od 37,8 milijuna kuna. KAMP SLATINA d.o.o. bila je prva u 2020. godini po dobiti razdoblja, s ostvarenih 4 milijuna kuna, a na drugom mjestu nalazi se KORALIK d.o.o., s 2,1 milijun kuna.

Više informacija dostupno je info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli tekst: Rezultati poduzetnika na razini otočnih gradova i općina u 2020. godini

Tablica: Rezultati poduzetnika na razini otočnih gradova i općina u 2020. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.