Preskoči na glavni sadržaj

Rezultati poslovanja poduzetnika u 2019. godini po županijama

Dominantan utjecaj na ukupne rezultate poslovanja Hrvatske imaju poduzetnici sa sjedištem u Gradu Zagrebu što je očekivano s obzirom da najveći broj poduzetnika ima sjedište na području te županije.

Osim po broju poduzetnika i zaposlenih, ukupnim prihodima i izvozu, prvi po ostvarenom konsolidiranom rezultatu - neto dobiti su poduzetnici u županiji Grad Zagreb, čemu je najviše doprinio rezultat sljedećih društava: HEP d.d., PLIVA HRVATSKA d.o.o., Hrvatski Telekom d.d., INA d.d., HEP-Proizvodnja d.o.o., KONZUM plus d.o.o., SPAR Hrvatska d.o.o. i drugih. Prema istom kriteriju (neto dobiti), slijede poduzetnici Zagrebačke, Istarske, Varaždinske i Primorsko-goranske županije.

Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije u 2019. godini ostvarili su manji konsolidirani rezultat - neto dobit, u odnosu na 2018. godinu, za 1,1 milijardu kuna, a Osječko-baranjske za 719,4 milijuna kuna. Na navedene rezultate poduzetnika Splitsko-dalmatinske županije najviše je utjecalo društvo KERUM d.o.o. u stečaju sa 645 milijuna kuna gubitka, a na razini Osječko-baranjske županije, OLT d.d. u stečaju (166,7 milijuna kuna gubitka) i AGROPLUS d.o.o. u stečaju (109,4 milijuna kuna gubitka). Za razliku od 2018. godine kada su poduzetnici Sisačko-moslavačke županije ostvarili negativan financijski rezultat, 2019. godinu završili su s neto dobit u iznosu od 348,9 milijuna kuna. Na rezultat poduzetnika u Sisačko-moslavačkoj županiji u obje godine najviše je utjecao rezultat PETROKEMIJE d.d. s gubitkom od 470,8 milijuna kuna u 2018. i dobiti od 140,4 milijuna kuna u 2019. godini. Prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja prvi su poduzetnici Dubrovačko-neretvanske, drugi su poduzetnici Zadarske županije, a treći su poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu.

Izneseni prikaz poslovanja poduzetnika po županijama ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta.

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

Cijeli tekst: Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika u 2019. godini, po županijama

Prilog: Tablica s rezultatima poduzetnika u svim županijama u 2019. godini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.