Preskoči na glavni sadržaj

Rezultati poslovanja poduzetnika u 2021. godini, po županijama

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu ostvarili su u 2021. godini 48,9% ukupnih prihoda svih poduzetnika RH.

Dominantan utjecaj na ukupne rezultate poslovanja Hrvatske imaju poduzetnici sa sjedištem u Gradu Zagrebu, što je očekivano s obzirom na to da najveći broj poduzetnika ima sjedište na području te županije. U 2021. godini, osim po broju poduzetnika i zaposlenih, ukupnim prihodima i izvozu, prvi po ostvarenom konsolidiranom rezultatu - neto dobiti su poduzetnici u županiji Grad Zagreb, čemu je najviše doprinio rezultat sljedećih društava: INA d.d., HEP d.d., PLIVA HRVATSKA d.o.o., Hrvatski Telekom d.d. i drugih. Prema kriteriju neto dobiti, slijede poduzetnici Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Osječko-baranjske i Istarske županije.

Poduzetnici grada Zagreba u 2021. godini ostvarili su veći konsolidirani rezultat – neto dobit, u odnosu na 2020. godinu, za 11,7 milijardi kn, na što je utjecaj imalo društvo INA d.d. s 1,3 milijarde kn dobiti, HEP d.d. s 1,1 milijardom kn dobiti i FORTENOVA GRUPA d.d. s 318,2 milijuna kn dobiti.

Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije ostvarili su veću neto dobit za 2,1 milijardu kn, poduzetnici Primorsko-goranske za 1,7 milijardi kn, a poduzetnici Zadarske županije za 1 milijardu kuna. Na rezultat poduzetnika u navedenim županijama najviše su utjecali rezultati društava: TOMMY d.o.o. (Split, 129,6 milijuna kn dobiti), PLODINE d.d. (Rijeka, 264,5 milijuna kn dobiti), JADROLINIJA (Rijeka, 42,1 milijun kn dobiti, u odnosu na gubitak u 2020. od 135,6 milijuna kn), TANKERSKA PLOVIDBA d.d. (Zadar, 130,5 milijuna kn dobiti), PUNTA SKALA d.o.o. (Zadar, 121,8 milijuna kn dobiti; u 2020. godini 29,8 milijuna kn gubitka) i TURISTHOTEL d.d. (Zadar, 77,9 milijuna kn dobiti; u 2020. godini 2,9 milijuna kn gubitka).

Za razliku od 2020. godine, kada su poduzetnici Istarske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije iskazali negativan financijski rezultat, 2021. godinu završili su s neto dobiti u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi kn. Prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja, prvi su poduzetnici Karlovačke županije, drugi su poduzetnici Zadarske, a treći poduzetnici sa sjedištem u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Izneseni prikaz poslovanja poduzetnika po županijama odnosi se na njihovo sjedište, dok se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta.

 

Više informacija dostupno je u info.BIZ servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju.

 

Cijeli članak: Rezultati poslovanja poduzetnika u 2021. godini po županijama

Tablica: Rezultati poslovanja poduzetnika u 2021. godini po županijama

 

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.