Preskoči na glavni sadržaj

Rezultati poslovanja poduzetnika u turizmu u 2016. godini, na razini Kontinentalne i Jadranske Hrvatske

U Jadranskoj Hrvatskoj, kao što je i očekivano, poslovao je veći broj poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Također, u Jadranskoj Hrvatskoj je bio zaposlen veći broj radnika (23 593 radnika u Kontinentalnoj, a 39 473 radnika u Jadranskoj Hrvatskoj), ostvareni su veći prihodi (2,6 puta veći u odnosu na prihode poduzetnika u turizmu Kontinentalne Hrvatske), veći rashodi (144,8% veći u odnosu na rashode poduzetnika u turizmu Kontinentalne Hrvatske), četverostruko veća dobit od poduzetnika u turizmu Kontinentalne Hrvatske, 1,7 puta veći gubitak od poduzetnika u turizmu Kontinentalne Hrvatske, ali i obračunata 46,6% veća prosječna mjesečna plaća od one kod poduzetnika u turizmu Kontinentalne Hrvatske.

Obračunata plaća kod poduzetnika djelatnosti turizma Jadranske Hrvatske bila je 1,8% manja u odnosu na prosječnu plaću kod svih poduzetnika Hrvatske (5.140 kn). Prosječna mjesečna plaća poduzetnika Jadranske Hrvatske u djelatnosti turizma bila je 5.050 kn što je za 46,6% više od prosječne mjesečne obračunate plaće svih poduzetnika u djelatnosti turizma Kontinentalne Hrvatske (3.445 kn).

Najuspješniji poduzetnik prema visini iskazane dobiti razdoblja u djelatnosti I - pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u Kontinentalnoj Hrvatskoj bio je HUP -Zagreb d.d. (OIB:66859264899), koji je iskazao dobit razdoblja od 64,9 milijuna kuna (12,6% dobiti razdoblja djelatnosti I Kontinentalne Hrvatske). HUP-Zagreb d.d., za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam, tvrtka je osnovana 1948. godine kada je fokus kompanije bilo ugostiteljstvo. Osnova poslovanja poduzeća danas su hoteli u dva hrvatska grada, Zagrebu i Dubrovniku. U Zagrebu tvrtka ima 6 hotela (The Westin Zagreb hotel, Sheraton Zagreb hotel, Panorama Zagreb hotel, Hotel International, Hotel Jadran i Hotel Zagreb), a u Dubrovniku 3 hotela (Hotel Astarea, Hotel Mlini i Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel) te 2 vile (Ville Mlini, Ville Srebreno) i apartmani Srebreno.

U Jadranskoj Hrvatskoj u djelatnosti I najuspješniji poduzetnik bila je Valamar riviera d.d. (OIB:36201212847), koja je iskazala dobit razdoblja u visini od 336,7 milijuna kuna (16% dobiti razdoblja djelatnosti I Jadranske Hrvatske).

Cijeli tekst: Turizam kod poduzetnika u Kontinentalnoj i Jadranskoj Hrvatskoj u 2016. godini

Tablica: Poslovanje poduzetnika djelatnosti turizma u Kontinentalnoj i Jadranskoj Hrvatskoj 2016.

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr, za besplatan uvid, je 45 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.