Preskoči na glavni sadržaj

Savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo o mogućnostima instant plaćanja na konferenciji Money Motion

Dvodnevna fintech konferencija Money Motion u zagrebačkoj Laubi okupila je više od 65 govornika na dva stagea, a Gordana Soldo otkrila je više o trendovima i razvoju instant plaćanja u Hrvatskoj, kojim upravlja Fina

Govornici su na Money Motion stigli iz cijeloga svijeta, ponajviše iz zemalja EU, kako bi podijelili svoja iskustva, mišljenja i predikcije o razvoju i izazovima fintech industrije pred više od tisuću posjetitelja.

Savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo održala je prezentaciju Croatian instant - Chances and challenges of 'money in seconds' (Hrvatski instant - mogućnosti i izazovi 'slanja novca u par sekundi'). Govorila je o trendovima i izazovima instant plaćanja, prednostima koje donosi te njegovom razvoju u Hrvatskoj.

Plaćanje u realnom vremenu za privatne i poslovne korisnike, u Hrvatskoj je omogućeno još 29. listopada 2020. godine uspostavom platnog sustava NKSInst kojim upravlja Fina. Trenutno sedam banaka participira u NKSInst sustavu, a s prelaskom na euro 1. siječnja 2023. uveden je EuroNKSInst platni sustav koji omogućava i prekogranična plaćanja.

S NKSInst-om omogućeno je izvršenje plaćanja u najviše 10 sekundi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i 365 dana u godini. Uslugu mogu koristiti klijenti banaka sudionika NKSInst-a, a u postojećim formama naloga, umjesto "redovno" potrebno je izabrati "instant plaćanje".

- Na razini Europskog platnog vijeća konstantno se potiče razvoj što veće implementacije instant plaćanja, a posebno u dijelu komercijalnih rješenja za potrošače, platitelje i trgovce. Poseban naglasak stavljen je na razvoj mobilnih plaćanja kao imperativa za korištenje instant plaćanja - istaknula je savjetnica Uprave Fine, Gordana Soldo.

Novim zakonskim prijedlogom krajem 2022. godine Europska komisija predložila je da se svim građanima i poduzećima s bankovnim računima u Europskoj uniji omoguće instant transakcije u eurima, odnosno, plaćanja u roku od 10 sekundi i to po istoj ili manjoj cijeni nego za klasične transakcije.

S ovakvim načinom plaćanja građani će moći izbjeći kazne za kašnjenje plaćanja te dobiti novac odmah, u slučaju potrebe. Bržim primanjem uplata, mala i srednja poduzeća mogla bi bolje upravljati novčanim tokom te bi im godišnje, prema procjeni Europske komisije, moglo ostati 1,34 do 1,84 milijarde eura. Također, s ovim platnim sustavom, i trgovcima se omogućava trenutni povrat novca kupcima.

Osnovne značajke instant plaćanja izvršenih preko EuroNKSInst platnog sustava su:

  • izvršenje plaćanja u gotovo realnom vremenu, najviše do 10 sekundi
  • uslugu mogu koristiti klijenti banaka koje su sudionice EuroNKSInst-a putem mobilnog ili internet bankarstva
  • plaćanja se provode 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i 365 dana u godini (24/7/365)
  • plaćanje se obično vrši, ovisno o banci, kroz postojeće forme naloga, označavanjem opcije "Instant plaćanje". Platitelj pri tom odmah može vidjeti i je li njegovo plaćanje uspješno izvršeno
  • obračunski dan jednak je kalendarskom danu.

Foto: Samir Čerić Kovačević

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.