EuroNKSInst je platni sustav koji omogućuje izvršenje instant kreditnih transfera u samo nekoliko sekundi. Navedeno vrijeme uključuje terećenje IBAN računa platitelja, izvršenje međubankovnog obračuna zadane instant platne transakcije i odobrenje IBAN računa primatelja plaćanja. 

EuroNKSInst omogućuje izvršenje međubankovnih platnih transakcija kontinuirano, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini (24/7/365).

EuroNKSInst platni sustav u potpunosti je usklađen sa pravilima SCT Inst sheme Europskog platnog vijeća. 

NKSInst je platni sustav kojemu je Hrvatska narodna banka, u skladu s odredbama Zakona o platnom prometu, izdala odobrenje za rad u veljači 2020. godine, a započeo je s radom 29. listopada 2020. godine. Uvođenjem eura kao nacionalne valute u Republici Hrvatskoj, od 1.1.2023. godine sustav nastavlja s radom pod nazivom EuroNKSInst, a Pravila rada platnog sustava EuroNKSInst prilagođena su izmjenama vezanim uz uvođenje nove nacionalne valute – euro.

Pravila rada donosi Financijska agencija uz suglasnost Hrvatske narodne banke. 

Od 24. lipnja 2023. EuroNKSInst se uključio u TARGET Instant Payment Settlement (TIPS), platni sustav Europske središnje banke čime je sudionicima sustava omogućeno izvršenje prekograničnih instant plaćanja, a od 26. lipnja 2023. u sustavu se obrađuju i prve prekogranične instant platne transakcije čime je završena posljednja faza migracije Finine platne infrastrukture na euro.

Sudionici EuroNKSInst sustava su:

- Addiko Bank d.d.

- BKS BANK AG, Glavna podružnica Hrvatska

- Hrvatska poštanska banka d.d.

- Istarska kreditna banka Umag d.d.

- Partner banka d.d. 

- Privredna banka Zagreb d.d.

- Zagrebačka banka d.d.