Preskoči na glavni sadržaj

Savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo u intervjuu objasnila koristi od uvođenja eura i što nas uskoro očekuje

Trenutno se organizira punjenje bankomata eurima, opskrba poduzeća gotovim novcem, kao i opskrba građana početnim paketima kovanica

U specijalnom prilogu tiskanog izdanja 24sata "Sve je spremno za uvođenje eura" u srijedu je objavljen i intervju sa savjetnicom Uprave Fine i direktoricom Sektora usluga za financijsku industriju Gordanom Soldo koja je objasnila kako teku pripreme za uvođenje eura, što se sve mora organizirati, koje su koristi od uvođenja jedinstvene valute te što sve uskoro čeka građane i poslovne korisnike.

Intervju prenosimo u cijelosti.

Počinju intenzivne pripreme za uvođenje eura - koje su od njih ključne?

Velik dio posla već je obavljen, a sada ulazimo ne samo u finale priprema već i u prvu realizaciju kao što je predopskrba eurom. Sve financijske institucije, poduzeća, banke i ostali gospodarski subjekti moraju prilagoditi svoje informatičke i poslovne aplikacije, obavijestiti klijente, a potom krenuti u organizaciju opskrbe gotovim novcem. Banke pripremaju automatsku konverziju iznosa kredita i depozita te o svemu informiraju svoje klijente. Također, organizira se punjenje bankomata eurima, opskrba poduzeća gotovim novcem kao i opskrba građana početnim paketima kovanica eura.

Koja je uloga Fine u procesu uvođenja eura?

Fina, kao aktivni provoditelj aktivnosti, provodi prilagodbu platnih sustava u RH kako bi se osigurao nesmetani prelazak na eurske transakcije kao domaće valute te kako bi s 1.1.2023. sva bezgotovinska plaćanja u RH nesmetano tekla kroz nacionalni kliring sustav u eurima (Eur NKS) i instant platni sustav. I ostali infrastrukturni sustavi za koje je Fina zadužena prilagođavaju se za uvođenje eura, kao što su provedba operativnih procesa u državnoj riznici i prilagodba sustava e-računa i e-pristojbi. Fina preuzima i pružanje platnih usluga i provedbu prekograničnih i međunarodnih platnih transakcija u euru za državni proračun i proračunske korisnike državnog proračuna koji posluju preko jedinstvenog računa državnog proračuna.

Na što poduzetnici trebaju pripaziti da im se uvođenje jedinstvene valute ne bi pokazalo kao negativno?

Poduzetnici trebaju obratiti posebnu pažnju na samu pripremu za uvođenje eura, što vjerujem da su već i napravili, procijeniti učinak zamjene valute na poslovanje te sukladno tome i razraditi plan aktivnosti. Zamjena kune eurom zahtijeva i prilagodbu računovodstva poslovnog subjekta te financijskih izvještaja. Osiguravanje nesmetane zamjene kune u euro osobito je važno poslovnim subjektima s visokim prometom u gotovini.

Uz financijski sektor, sektor maloprodaje ima ključnu ulogu u prikupljanju i povlačenju novčanica i kovanica u kuni tijekom razdoblja dvojnog optjecaja. Poslovni subjekti morat će se na vrijeme opskrbiti novčanicama i kovanicama eura kako bi od dana uvođenja eura mogli obavljati gotovinske transakcije u novoj valuti. Pritisak na poslovne subjekte, koji u pravilu posluju gotovinom, bit će posebice značajan u prva dva tjedna od dana uvođenja eura (14 dana dvojnog optjecaja), zato što će potrošači u tom razdoblju moći plaćati u euru i kuni, dok će gore spomenuti poslovni subjekti biti obvezni vraćati euro. Nakon isteka razdoblja dvojnog optjecaja, euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja. Trgovci i pružatelji usluga će u razdoblju dvojnog optjecaja polagati utržak i u kuni i u euru, a banke, Fina i Hrvatska pošta će iste evidentirati kao euro na poslovnom računu.

Očekuje li se porast cijena zbog konverzije?

Učinak konverzije nacionalnih valuta u euro na rast potrošačkih cijena u pravilu je vrlo blag. Samo uvođenje eura ne bi smjelo značajno utjecati na rast cijena, jer se pokazalo da je prosječan utjecaj na inflaciju u godini uvođenja eura u novim državama članicama samo 0,23%. Sličan rezultat očekuje se i u Hrvatskoj. Također, u svrhu zaštite potrošača od podizanja cijena zbog uvođenja eura, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uspostavilo je Etički kodeks kao jedan od mehanizama koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače te pouzdano i transparentno uvođenje eura u RH.

Koje su koristi od uvođenja eura za poduzeća i građane?

Hrvatska će ostvariti znatne i trajne koristi od uvođenja eura. Smanjit će se rizici za financijsku i makroekonomsku stabilnost, kao i kamatne stope i transakcijski troškovi. Stvara se mogućnost za jačanje trgovine s državama članicama euro područja i konkurentnosti izvoza, posebice turizma. Sve to će pozitivno utjecati na gospodarski rast i rast zaposlenosti, povećanje investicija te jačanje otpornosti na financijske i gospodarske poremećaje. Zbog uklanjanja valutnog rizika, u Hrvatskoj će koristi od prelaska na euro biti veće nego što je to bio slučaj u drugim državama članicama, ponajviše zbog visoke zaduženosti hrvatskih građana, poduzeća i države u eurima. Tvrdnja da je najveća korist uklanjanje valutnog rizika je točna.

Iako HNB politikom stabilnog tečaja kune prema euru štiti domaće dužnike od valutnog rizika, uvođenjem eura taj će rizik u potpunosti nestati jer će sav dug, koji je trenutačno vezan uz euro, postati dug u domaćoj valuti, čime će biti uklonjen jedan od glavnih izvora ranjivosti gospodarstva. Uvođenjem eura nestaju transakcijski (mjenjački) troškovi zamjene kuna u eure i obratno, a može se očekivati i smanjenje naknada za nacionalna i prekogranična plaćanja u eurima.

Može li Fina, kao glavna hrvatska financijska institucija, u sferi elektroničkog poslovanja pratiti europske prakse i slične EU institucije, zaostajemo li za Europom ili smo pak uz bok razvijenim zemljama?

Fina ima jednu od ključnih uloga u digitalizaciji državne informacijske strukture i do sada smo ostvarili brojne digitalne projekte. Upravljamo infrastrukturom koja se koristi za sustav e-Građani, razvili smo e-Poslovanje koje poduzetnicima značajno olakšava administrativni dio posla (u suradnji sa SDURDD-om), pokrenuli smo i START – uslugu pokretanja poslovanja iz vlastitog doma, razvili e-Pristojbe, ali i FINA Digit.ALL uslugu koja podrazumijeva cjelokupnu digitalizaciju poduzeća. Istovremeno radimo na nizu projekata koji za cilj imaju povećati stupanj digitalizacije te korisnicima i pružateljima usluga olakšati život. Najbolji primjer je višemodularna KYC platforma koja objedinjuje niz usluga u službi jednostavnijih procesa dubinske analize klijenata.

Spomenuli ste KYC platformu…

Fina je razvila KYC platformu nastojeći svojim ključnim partnerima – bankama, pružiti novu uslugu s ciljem racionalizacije poslovnih procesa i optimizacije. Platformu čini niz usluga u dijelu provođenja zakonskih obveza iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma odnosno u dijelu dubinske analize klijenta. Korištenjem platforme, banke, osiguravajuća i investicijska društva, priređivači igara na sreću, odvjetnici i računovođe, mogu provjeriti identitet klijenta kao i njegovu vlasničku strukturu. Time nestaje potreba za ručnom provjerom prikupljenih podataka u javno dostupnim registrima. Trenutno su podržani registri unutar RH, uz napomenu da se iznalaze rješenja za integraciju s platformom e justice.

Što će vezano uz euro građani i poslovni subjekti moći obavljati u poslovnicama Fine i koje su prilagodbe potrebne za isto?

Za uvođenje eura potrebne su značajne prilagodbe aplikacija, organizacija poslovanja u poslovnoj mreži za rad s kunama i eurima tijekom predopskrbe i dvojnog optjecaja te opskrba poslovnica potrebnim količinama novčanica i kovanica eura. Prema nekim procjenama, u optjecaju je 36 milijardi kuna od čega bi se moglo očekivati oko 10-11 milijardi za zamjenu kroz Finu.

Građani će u svim poslovnicama Fine od 1.1.- 31.12.2023. moći zamijeniti novčanice i kovanice kune za euro, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije. Zamjena se obavlja bez naknade, osim u slučaju da građanin u jednoj transakciji donese više od 100 novčanica ili kovanica kune.

Pojedine banke prepoznale su Finu kao dugogodišnjeg outsourcing partnera i povjerile nam poslove predopskrbe poslovnih subjekata novčanicama tijekom studenog i prosinca 2022. kako bi im se ovaj proces što više olakšao. Tijekom prosinca prodavat će im se početni paketi euro kovanica, a u tom periodu moći će ih kupiti i građani, bez provođenja identifikacije.

Paketi će se prodavati po cijeni od 100 kn, a u njemu će biti eurokovanice u vrijednosti od 13,28 EUR. U jednoj transakciji moći će kupiti maksimalno 2 paketa eurokovanica. Bitno je naglasiti da građani ne smiju gotov novac eura i paketa eurokovanica pustiti u optjecaj odnosno koristiti kao zakonsko sredstvo plaćanja prije dana uvođenja eura.

Cijelu 2023. godinu poduzetnici će moći zamijeniti kune u eure uz istodobnu uslugu pologa na račun u euru.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.