Preskoči na glavni sadržaj

U 2016. godini 72 poduzetnika iz realnog i financijskog sektora ostvarila su prihod veći od milijardu kuna

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u 2016. godini, od 114 483 poduzetnika iz realnog sektora, njih 63 ostvarili su prihod veći od milijardu kuna.

Promatrano prema oblicima vlasništva, 36 poduzetnika je u privatnom vlasništvu od osnivanja, pet u privatnom vlasništvu nakon pretvorbe, 12 je u državnom vlasništvu (javno, komunalno i sl.), osam u mješovitom vlasništvu s preko 50 % privatnog kapitala, a dva su u mješovitom vlasništvu s preko 50 % državnog kapitala. Poduzetnici iz realnog sektora, njih 63, imali su 117 031 zaposlenih, ostvarili su ukupno 152,00 milijarde kuna prihoda, od čega se na izvoz odnosilo 24,1 milijardu kuna. Njihov konsolidirani rezultat bila je neto dobit u iznosu od 7,59 milijardi kuna, s tim da je njih 57 poslovalo s dobiti razdoblja (8,07 milijardi kuna), dok je sedam ostvarilo gubitak razdoblja (0,48 milijardi kuna). Koliki je njihov značaj za gospodarstvo RH pokazuju sljedeći udjeli: u broju zaposlenih 12,5 %, u ukupnim prihodima 24,0 %, u ukupnim rashodima 23,7 %, u dobiti razdoblja 20,9 %, u gubitku razdoblja 3,3 %, u izvozu 20,2 %, u uvozu 35,8 % te u investicijama u novu dugotrajnu imovinu 26,3 %. Od sedam poduzetnika s milijardu i više kuna ostvarenih prihoda u 2016. godini, koji su poslovali s gubitkom, četiri su iz područja djelatnosti trgovine, Kaufland Hrvatska, Metro Cash & Carry, Spar Hrvatska i Billa, dva iz prerađivačke industrije, Petrokemija i Boxmark Leather te jedan iz sektora telekomunikacija, Tele2, s tim da su među njima najveći gubitak ostvarili Boxmark Leather (127,5 milijuna kuna) i Billa (107,6 milijuna kuna).

Od 413 poduzetnika iz financijskog sektora, ukupno devet, sedam banaka te dva osiguravajuća društva ostvarila su prihod veći od milijardu kuna. Promatrano po oblicima vlasništva četiri su u privatnom vlasništvu, dva u privatnom vlasništvu nakon pretvorbe, a Hrvatska poštanska banka je u mješovitom vlasništvu s preko 50 % državnog kapitala dok je Croatia osiguranje u mješovitom vlasništvu s preko 50 % privatnog kapitala. Vrijedi istaknuti da su od sedam navedenih banaka, njih četiri u 2015. godini ostvarile gubitak prije oporezivanja, a najveći gubitak među njima ostvarile su Addiko Bank (2,45 milijardi kuna) i Erste&Steiemarkische banka (1,24 milijarde kuna). U 2016. godini svih sedam banaka je ostvarilo dobit prije oporezivanja, a među njima najveću dobit prije oporezivanja ostvarile su Zagrebačka banka (2,13 milijardi kuna) i Privredna banka Zagreb (1,98 milijardi kuna).

Cijeli tekst: Analiza poduzetnika s prihodom većim od milijardu kuna u 2016. godini

Tablica: Popis 63 poduzetnika s prihodom većim od milijardu kuna

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 45 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.