Preskoči na glavni sadržaj

U djelatnosti prijevoza i skladištenja u 2016. prva po prihodu Hrvatska pošta, a po dobiti Jadranski naftovod

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u 2016. godini, u području djelatnosti H – prijevoz i skladištenje, poslovala su 4582 poduzetnika.

U navedenoj godini, poduzetnici u djelatnosti prijevoza i skladištenja (H) povećali su ukupne prihode za 3,1 %, ukupne rashode za 1,0 %, dobit razdoblja za 18,2 %, a gubitak razdoblja smanjili za 27,0 %. Ukupan prihod poduzetnika promatranog područja djelatnosti ostvaren u 2016. godini iznosio je 33,6 milijardi kuna, ukupan rashod 31,6 milijardi kuna, a neto dobit gotovo 1,6 milijardi kuna, dok je u 2015. godini iznosila 992,6 milijuna kuna (rast od 61,1 %). Najveći ukupan prihod ostvario je poduzetnik HP-Hrvatska pošta d.d. i to u iznosu od gotovo 1,7 milijardi kuna, što je 5 % od ukupno ostvarenog prihoda djelatnosti prijevoza i skladištenja. Najveću dobit razdoblja, u iznosu od gotovo 290,5 milijuna kuna, ostvario je veliki poduzetnik u mješovitom vlasništvu JADRANSKI NAFTOVOD d.d., koji je zapošljavao 371 radnika. Drugi je veliki poduzetnik u državnom vlasništvu PLINACRO d.o.o., koji je zapošljavao 267 radnika i ostvario dobit u iznosu od gotovo 188,9 milijuna kuna.

Poduzetnici u djelatnosti prijevoza i skladištenja (H) ostvarili su značajan rezultat izvoza (više od 10 milijardi kuna), iako je povećanje od 5,5 % tek neznatno u odnosu na 2015. godinu. Uvoz poduzetnika u promatranom području djelatnosti, u 2016. godini je iznosio 1,2 milijarde kuna i povećan je za 28,5 % te je ostvaren pozitivan trgovinski saldo (8,8 milijardi kuna), koji je u 2016. godini veći za 3,1 %. Prosječna mjesečna obračunata neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u djelatnosti prijevoza i skladištenja iznosila je 5.818 kuna, što je 13,2 % više od prosječne mjesečne plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.140 kuna).

Zlatna bilanca u djelatnosti prijevoza i skladištenja pripala je već treću godinu zaredom avioprijevozničkoj tvrtki sa sjedištem u Velikoj Gorici - TRADE AIR d.o.o., koja je ostvarila ukupne prihode u visini od gotovo 115,7 milijuna kuna i dobit razdoblja u visini od gotovo 21 milijun kuna. Uz njih su bila nominirana i dva mala poduzetnika VIATOR & VEKTOR PROJEKTI d.o.o. iz Zagreba i TEMPO d.o.o. iz Labina.

Cijeli tekst: Poslovanje poduzetnika u djelatnosti H - Prijevoz i skladištenje u 2016. godini

Tablica: Poslovanje poduzetnika u djelatnosti H - Prijevoz i skladištenje, 2016. godina

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 45 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.