Preskoči na glavni sadržaj

U području djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, najveća prosječna neto plaća u 2016. godini

U 2016. godini, 114 483 poduzetnika, pravnih i fizičkih osoba (obrtnika), obveznika poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija, zapošljavali su 853 110 radnika i obračunali prosječnu mjesečnu neto plaću od 5.140 kn, što je nominalno 1,8 % više nego 2015. godine (uslijed smanjenja potrošačkih cijena od 1,1 %, to je realno povećanje od 2,9 %).

Za usporedbu, minimalna bruto plaća za razdoblje od 1.1. do 31.12.2016. godine iznosila je 3.120 kuna i bila je za 13,6 % veća u odnosu na bruto plaću razdoblja od 1.7.2008. do 31.5.2009. godine (2.747 kuna), dok za 2017. godinu minimalna bruto plaća iznosi 3.276 kuna.

Analiza prosječnih mjesečnih neto plaća po područjima djelatnosti pokazala je da tri djelatnosti (prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo) zapošljavaju preko 55,2% ukupno zaposlenih, a dvije od tri djelatnosti (građevinarstvo i trgovina na veliko i malo) za svoj rad dobivaju prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske. U odnosu na prethodnu godinu primjećuje se pozitivan pomak jer je u tim djelatnostima ostvaren rast plaće. Zaposlenici u tim sektorima imali su niže prosječne mjesečne neto plaće od prosjeka svih poduzetnika kao i ranijih godina, i to u građevinarstvu za 14,8 %, a u trgovini za 5,5 %. Najveće plaće ostvaruju zaposleni u području djelatnosti D - Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, B – Rudarstvo i vađenje, J - Informacija i komunikacija, K - Financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, L - Poslovanju s nekretninama te zaposleni u djelatnosti M – Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Najviše prosječne mjesečne obračunate plaće u 2016. godini imali su zaposleni kod poduzetnika u području djelatnosti D - Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija i iznosile su 7.365 kn, što je 43,3 % više od prosječne mjesečne plaće kod svih poduzetnika RH. Zaposleni u području djelatnosti B – Rudarstvo i vađenje imali su za 41,8 % veće plaće, a zaposleni u području djelatnosti J - Informacije i komunikacije, za 42,3 % iznad prosjeka svih zaposlenih.

Analiza prosječne mjesečne neto plaće kod 25 poduzetnika s 10 i više zaposlenih, pokazala je da je svih 25 poduzetnika u privatnom vlasništvu od osnivanja. Od 25 navedenih poduzetnika 23 su u stranom vlasništvu, a samo dva u domaćem (ADRIS GRUPA d.d. i INDUSTRIUS d.o.o.). Poduzetnik s najvećom obračunatom mjesečnom prosječnom neto plaćom, MICROSOFT HRVATSKA d.o.o., iz područja je djelatnosti J – Informacije i komunikacije.

Cijeli tekst: Prosječne mjesečne plaće zaposlenih kod poduzetnika po područjima djelatnosti u 2016.

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 45 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.